FBI: Mateen slijedio suprotstavljene ideologije

FBI istraživao Mateena tokom deset mjeseci od maja 2013. nakon što je navodno iskazao podršku teroristima (Reuters)

Napadač koji je u nedjelju u klubu u Orlandu ubio 49 ljudi, a ranio 53 izražavao je odanost različitim, često suprotstavljenim organizacijama, rekao je direktor FBI-ja.

James Comey je kazao da je osumnjičeni Omar Siddiqui Mateen (29) iskazao lojalnost grupi Islamska država Irak i Levant, al i i izrazio solidarnost s braćom Carnajev, napadačima na bostonski maraton te s bombašem samoubicom iz redova Fronta al-Nusra, grupe čiji je suparnik ISIL.

Comey tvrdi da je Mateen u proteklih nekoliko godina, također, podržavao Al-Kaidu te Hezbollah.

„Zaista pokušavaju prikazati da je riječ o zbunjenom čovjeku koji se smatrao metom zbog svoje religije“, javlja iz Orlanda reporterka Al Jazeere Patty Culhane.

FBI je istraživao Mateena tokom deset mjeseci, od maja 2013. nakon što je navodno iskazao podršku teroristima.

Mateen je kasnije tvrdio da je rekao kako podržava teroriste kada se razljutio jer su ga kolege diskriminirale zbog toga što je musliman.

Comey je kazao kako ne misli da je FBI trebao postupiti drugačije nakon istrage.

U međuvremenu, pojavile su se informacije koje govore da je Omar Mateen možda bio homoseksualac, što baca novo svjetlo na pokolj. Dnevni list Orlando Sentinel je objavio izjave nekoliko svjedoka koji tvrde da je Mateen zalazio u diskoteku Pulse, gdje je u nedjelju izveo napad. Ondje je više puta privukao pažnju svojom agresivnošću koja je bila posljedica prekomjerne konzumacije alkohola.

Usto, redoviti posjetitelj Pulsea je izjavio za Los Angeles Times da je Mateen koristio gay društvenu mrežu Jack'd.

Obama najavio posjetu Orlandu

U međuvremenu, američki predsjednik Barack Obama najavio je posjetu Orlandu.

“Predsjednik će u četvrtak otputovati u Orlando da oda počast žrtvama i izrazi solidarnost”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, prenosi AFP.

Obama je ranije izjavio da nema jasnih dokaza kako je napad na klub u Orlandu bio usmjeren iz neke druge države, niti da je ubica dio šire zavjere.

Istakao je da se osobama koje žele naškoditi drugim ljudima ne smije omogućiti da se lako domognu oružja.

Naglasivši da napad u Orlandu predstavlja “napad na sve Amerikance”, američki predsjednik je rekao da se ispituju svi mogući motivi ubice, prenosi Reuters.

Bijela kuća je zatražila od Kongresa, koji je pod kontrolom republikanaca, da usvoji zakon kojim će pojedincima onemogućiti pristup jurišnom oružju kakvo je upotrijebljeno u napadu u Orlandu.

Građani širom Sjedinjenih Američkih Država, ali i brojnih gradova drugih zemalja, na skupovima su odali počast žrtvama iz Orlanda.

Izvor: Al Jazeera i agencije