FBI: Ne kupujte umjetnine koje je ukrao ISIL

ISIL je uništio mnoge građevine od neprocjenjive kulturne i historijske važnosti u Iraku i Siriji (EPA)

FBI je upozorio američke trgovce umjetninama da budu oprezni pri kupovini starina sa područja Bliskog istoka jer postoje dokazi da su kolekcionarima nedavno ponuđeni predmeti koje su u Iraku i Siriji opljačkali pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Krađa i prodaja historijskih umjetnina sa zauzetih područja u Iraku i Siriji postala je jedan od izvora finansiranja ISIL-a pa raste zabrinutost da bi se ti predmeti mogli pojaviti na zapadnom tržištu, naglašava FBI u saopćenju.

“Do nas su došla vjerodostojni izvještaji o tome da su američkim državljanima ponuđeni predmeti kulturne baštine za koje pretpostavljamo da su nedavno ukradeni u Iraku i Siriji”, rekla je čelnica FBI-jevog Odjela za sprečavanje krađe i trgovine umjetninama Bonnie Magness-Gardiner.

Provjera dokumentacije i porijekla

Ona je pozvala trgovce umjetninama i starinama na dodatnu pažnju pri provjeri dokumenata o uvozu i porijeklu ponuđenih predmeta.

“Ono što želimo reći je, ne dozvolite da ti predmeti postanu predmetom trgovine jer tako potencijalno podržavate terorizam”, dodala je.

ISIL je uništio mnoge građevine od neprocjenjive kulturne i historijske važnosti u Iraku i Siriji, a nedavno je objavio i snimke uništavanja rimskog hrama u sirijskom antičkom gradu Palmiri.

Stručnjaci sumnjaju da su mnogi predmeti i neki reljefi i kipovi “rastavljeni” u manje komade kako bi se lakše transportovali do potencijalnog kupca na crnom tržištu umjetnina.

Izvor: Agencije