FBI opet otvorio istragu o e-mailovima Hillary Clinton

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey obavijestio je u petak američke zastupnike da ponovo otvara istragu o tome kako je vodeća kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton koristila privatnu elektroničku poštu dok je bila državna sekretarka, nakon što su otkriveni novi e-mailovi „koji se čine važnima“, prenose agencije.

Comey je najavio kako će FBI poduzeti „odgovarajuće istražne radnje“ kako bi utvrdio sadrže li novi e-mailovi klasificirane informacije „te procijeniti njihovu važnost za istragu“.

‘Krajnji nemar’

Direktor savezne policije to je rekao u pismu predsjednicima nekoliko odbora Kongresa i Senata, koje je u julu saopćio kako je istraga FBI-ja gotova i kako nema dokaza da je Clinton prekršila zakon, ali je pokazala „krajnji nemar“.

„Iako FBI ne može odrediti hoće li te informacije biti bitne ili ne i iako ne mogu predvidjeti koliko će trajati taj dodatni posao, držim da je važno da vaše komisije budu upoznate s našim radom“, zaključio je Comey.

Republikanski protivkandidat Donald Trump odmah je reagirao na te informacije na skupu u Manchesteru, u New Hampshireu.

„Korupcija Hillary Clinton je dosegla neviđene razmjere. Ne možemo dopustiti njene spletke u Ovalnom uredu“, istaknuo je.

Privatna pošta

State Department objavio je da će sarađivati s FBI-jem u novoj istrazi.

„Spremni smo sarađivati ako se to od nas zatraži, ali u ovome trenutku nemamo nikakve nove pojedinosti ili informacije“, rekao je glasnogovornik Mark Toner.

Afera je izbila u martu 2015. godine, malo prije ulaska demokratske kandidatkinje u kampanju.

Zamjera joj se što je koristila isključio privatnu elektonsku poštu umjesto vladine tokom četiri godine dok je Clinton bila na čelu američke diplomatije i time potencijalno ugrozila povjerljive informacije.

Izvor: Agencije