FBI pronašao nove mailove, Hillary Clinton nestrpljiva

Hillary Clinton, kandidatkinja Demokratske strankle za predsjednika SAD-a, kaže kako je uvjerena da će istraga američkog Federalnog istražnog biroa protiv nje, vezano uz korištenje privatnog servera za povjerljivu elektronsku poštu, potvrditi nalaze prema kojima nema elemenata krivičnog djela i da ona ne treba biti krivično gonjena.

“Čuli smo te glasine. Ne znam o čemu je tačno riječ, ali sam sigurna da ćemo čuti još glasina. Zbog toga nam FBI treba kazati šta zna”, istakla je Hillary Clinton.

U izbornom štabu republikanskog kandidata Donalda Trumpa, međutim, kažu – pravda mora biti zadovoljena.

Šokantna najava o istrazi

Direktor FBI-ja James B. Comy dopisom se obratio Jasonu Chaffetzu, predsjedavajućem Komisije za nadzor i reformu javnog sektora Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

“U vezi s drugim, nepovezanim predmetom, FBI je otkrio da postoje e-mailovi za koje se osnovano sumnja da su bitni za ovu istragu”, rekao je Comy.

On  tvrdi da ne zna u kojoj su mjeri mailovi bitni ili kada će ih moći podrobnije komentirati.

John Podesta, šef izbornog štaba Hillary Clinton, izdao je saopćenje u kojem se navodi da je krajnje neobično da se nešto tako desi 11 dana prije predsjedničkih izbora.

“Direktor [FBI-ja] je dužan američkom narodu odmah pružiti sve detalje onoga što se sada ispituje”, istakao je Podesta.

“S obzirom na to da nas malo više od sedmice dijeli od izbora, šokantna najava o istrazi dolazi u pravi čas za posrnulu Trumpovu kampanju, koji nije gubio vrijeme da napadne”, izvijestio je Al Jazeerin reporter John Hendren.

Neizvjesna utrka do kraja

Trump tvrdi da se radi o teškoj povredi pravde.

“Američki narod je to u potpunosti prepoznao. Ovo nam svima budi nadu da će to uskoro biti ispravljeno”, zaključio je.

Hillary Clinton završava posljednje posjete američkim državama. Iako vodi na gotovo svim nacionalnim anketama, zbog obnovljene istrage, utrka bi mogla biti neizvjesna do samog kraja.

Izvor: Al Jazeera