FBI špijunirao Nelsona Mandelu u SAD-u

Doušnik je FBI-u dostavljao planove Mandelinog puta tokom posjete Atlanti (Reuters)

Američki Federalni biro za istrage (FBI) špijunirao je Nelsona Mandelu kada je legendarni južnoafrički čelnik došao u Sjedinjene Američke Države u junu 1990, pokazuju nedavno objavljeni dokumenti do kojih je ekskluzivno došla Al Jazeera.

U memorandumu, koji je terenski ured FBI-a iz Atlante poslao 30. maja 1990. tadašnjem direktoru FBI-a Williamu Sessionsu o nadolazećoj posjeti, navedeno je da je Biro pridobio doušnika ili nekog iz uskog kruga Mandelinih saradnika ili nekog blisko povezanog sa njegovom pratnjom – ko je dostavljao logističke podatke o Mandelinom rasporedu.

Mandela je stigao u SAD četiri mjeseca nakon oslobađanja iz zatvora, u kojem je proveo 27 godina, ne samo kao jedan od najslavnijih političkih zatvorenika i ikona pokreta za oslobađanje, već i kao lider “terorističke organizacije”, kako ju je SAD označio.

Terorističke organizacije

Afrički nacionalni kongres State Department nije skinuo sa liste terorističkih organizacija sve do 2008. Štaviše, u tom periodu je vladalo mišljenje da je CIA vlastima južnoafričkog aparthejda dostavljala informacije koje su dovele do Mandelinog hapšenja 1962. godine, što je bilo u skladu sa hladnoratovskim pristupom koji je označio mnoge lidere afričkih oslobodilačkih pokreta kao prijetnje američkim interesima.

Memorandum, koji je dio vrijednog otkrića koje čine stotine stranica nedavno objavljenih dokumenata FBI-a do kojih je došla Al Jazeera – navodi kako je doušnik (naveden kao “nedavno otkriven i čija pouzdanost još nije utvrđena) kazao FBI-u da je “član osoblja Corette Scott King” planirao Mandelin plan puta za Atlantu. King je bila udovica lidera pokreta za građanska prava Martina Luthera Kinga mlađeg.

Doušnik je, također, otkrio da je Louis Farrakhan, lider Nacije Islama, zatražio sastanak sa Mandelom tokom posjete 1990. Ali je prvi sastanak između njih dvojice održan šest godina kasnije u Johannesburgu.

Izvor: Al Jazeera