FBI spriječio napad na muslimane

Beall ističe kako je istraga FBI-ja u Kansas Cityju otkrila „duboko skrivenu kulturu mržnje i nasilja“ (Reuters)

Američke federalne vlasti objavile su hapšenje tri muškarca optužena za pokušaj postavljanja bombe u predgrađu Kansas Cityja.

Tom Beall, vršitelj dužnosti državnog tužitelja, kazao je kako su ova trojica optužena za zavjeru za činjenje terorističkog čina na domaćoj teritoriji gdje su željeli postaviti bombu u stambenom bloku gdje nekoliko porodica somalskih imigranata žive i obavljaju molitve.

Trojica muškaraca, identificirani kao Curtis Allen (49), Gavin Wright (49) i Patrick Stein (47) uhapšeni su umjestu Liberal gdje žive i rade.

Dan nakon izbora

Beall je kazao kako ova mala grupa pripada desničarskom paravojnom pokretu pod nazivom The Crusaders, Krstaši.

Oni su planirali aktivirati bombu 9. novembra kako ne bi poremetila američke predsjedničke izbore dan ranije, navode federalni istražitelji.

Nihad Awad, izvršni direktor Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR), za Al Jazeeru je izjavio kako je zavjeru omogućilo protivmuslimansko okruženje u državi koje je stvorilo desno krilo Republikanske stranke i predsjednički kandidat ove partije Donald Trump.

„Njegovi stalni rasistički i istupi protiv muslimana stvorili su atmosferu mržnje i zadrtosti protiv muslimana u ovoj izbornoj godini. Trumpove riječi ohrabruju domaće terorističke grupe da čine teroristička djela i nasilje nad našim članovima zajednice“, dodaje.

Automobili bombe

Beall ističe kako je istraga FBI-ja otkrila „duboko skrivenu kulturu mržnje i nasilja“.

Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je istragu prije osam mjeseci.

„Ovi pojedinci su imali želju, sredstva i mogućnosti i bili su odlučni da izvrše ovaj čin domaćeg terorizma“, izjavio je Eric Jackson, specijalni agent FBI-ja zadužen za ovaj slučaj.

Kako navodi istraga Biroa, grupa The Crusaders imala je zalihe eksploziva i oružja koje su željeli iskoristiti dan nakon izbora i objavila je „manifest“ o svojim planovima.

Istražitelji su citirali jednog člana grupe koji je kazao kako će se nakon eksplozije „ljudi probuditi“.

Iz FBI-ja dodaju kako su napadači planirali detonirati i automobile bombe u okolini stambenog kompleksa koji je trebao biti meta.

Izvor: Al Jazeera