FBI upozorava na mogućnost hakiranja aviona

Roberts godinama upozoravao na slabosti sistema u avionima (Al Jazeera)

Američki federalni istražni biro (FBI) zatražio je od Federalnog suda u New Yorku nalog da ispita elektronske naprave koje pripadaju poznatom stručnjaku za sigurnost kompjutera Chrisu Robertsu.

FBI tvrdi da je Roberts „imao mogućnost i volju da koristi opremu“ da hakira avionske sisteme „što bi ugrozilo javnu sigurnost“.

U februaru ove godine Roberts se sastao sa agentima FBI-a kako bi razgovarali o nedostacima određenih sistema na Boeingu 737-800, 737-900 i 757-200 te Airbusu A-320.

FBI navodi da im je tada rekao kako je hakirao sisteme 15 do 20 puta od 2011. do 2014. godine, kroz elektronsku kutiju (Seat Electronic Box) koja se nalazi ispod sjedišta i ima videomonitore.

Preko te kutije uspio je povezati svoj laptop sa sistemom i ispisati programski kod kojim je mogao narediti motorima aviona uspinjanje te nadgledati sistem u pilotskoj kabini, tvrdi FBI.

Bez optužbi

Biro je 15. aprila saopštio da je ovaj stručnjak objavio nekoliko postova na Twitteru koji ukazuju da je hakirao ili je mogao hakirati ove sisteme tokom nekoliko letova unutar SAD-a na kojima je bio.

FBI je ispitao elektronsku kutiju ispod jednog od sjedišta na kojima je sjedio i otkrio da ga je Roberts koristio.

Međutim, on još nije optužen za krivično djelo, jer ono što tvrdi FBI još nije dokazano na sudu.

Roberts s druge strane navodi da je hakirao sistem, ali da nije ometao let te da nije izazvao uspinjanje aviona tokom leta, nego samo tokom simulacije.

Također je naveo da nikada nije povezao svoj laptop na sistem tokom leta, kako tvrdi FBI.

Na svom Twitter nalogu napisao je: „Tokom posljednjih pet godina moj jedini interes je da poboljšam sigurnost na avionima… s obzirom na situaciju, savjetovano mi je da ne govorim mnogo.“

Mogućnost hakiranja aviona

„Kontinuirani razvoj tehnologije stalno donosi značajne izazove“, kazao je za Al Jazeeru nezavisni avijacijski analitičar Chis Yates.

„Budući da se u pilotskoj kabini povećava elektronika, to otvara mogućnost da avioni budu hakirani u pokušajima kao što je ovaj.“

„Tehnički je veoma teško hakirati avione i obični putnici to sigurno ne mogu“, kaže Anil Padhra, predavač na avijacijskim studijama na univerzitetu Kingston u Londonu.

Roberts je osnivač One World Labsa i poznat je kao stručnjak za cyber sigurnost. Godinama je upozoravao na slabosti sistema u avionima.

Izvor: Al Jazeera