FBI vodio istragu protiv ministra pravde

Jeff Sessions se 2016. godine dva puta susreo s tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD-u Sergejom Kisljakom (EPA)

Američki Federalni istražni biro vodio je istragu o ministru pravde Sjedinjenih Američkih Država Jeffu Sessionsu zbog mogućih lažnih iskaza pred Kongresom, navodi se u izvještajima.

Mreža ABC News prva je prenijela da je Andrew McCabe, doskorašnji zamjenik direktora FBI-a, koga je Sessions prošle sedmice smijenio, prošle godine odobrio istragu o tome je li Sessions lagao Kongresu kad je porekao da je imao kontakte s Rusima tokom izbora 2016. godine.

Ministarstvo pravde kasnije je priznalo da se Sessions dva puta susreo s tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD-u Sergejom Kisljakom.

Moguće veze s Rusima

To je navelo demokrate u Kongresu da traže da FBI istraži je li Sessions svjesno dao lažne iskaze, prenosi Beta.

Sessions se u martu 2017. godine izuzeo od nadgledanja istrage svog ministarstva o mogućim vezama Rusije s ljudima iz predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

Za istragu, koju vodi specijalni tužilac Robert Mueller, sada je zadužen Sessionsov zamjenik Rod Rosenstein.

Sessionsov advokat Chuck Cooper naveo je da mu je rečeno da ministar pravde nije pod istragom zbog lažnog svjedočenja.

“Ured specijalnog tužioca obavijestio me da, nakon što je razgovarao s ministrom pravde i proveo dodatnu istragu, ministar pravde nije pod istragom za davanje lažnog iskaza ili krivokletstvo tokom svjedočenja i u pisanim podnescima Kongresu”, rekao je Cooper.

Odgovor nije bio lažan

Prilikom saslušanja u Kongresu, Sessions je izjavio da “nije upoznat s takvim aktivnostima”, misleći na kontakte Trumpove kampanje s Vladom Rusije, i da sam nije komunicirao s Rusima.

Ministarstvo pravde saopćilo je da Sessionsov odgovor nije bio lažan, jer nije bio pitan o susretima s ruskim zvaničnicima dok je bio republikanski senator.

Dan nakon objavljivanja podataka o susretima s ambasadorom Kisljakom Sessions se izuzeo iz istrage.

Izvor: Agencije