FBI zabrinut zbog memoranduma o ruskom miješanju u izbore

FBI tvrdi da su važne činjenice izostavljene u memorandumu o Rusiji (EPA)

Američki Federalni istražni biro (FBI) “ozbiljno je zabrinut” u vezi s točnošću povjerljivog memoranduma o istrazi o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, koji predsjednik Donald Trump želi objaviti u javnosti, prenosi AP. 

Agencija primjećuje da je to prvi javni komentar FBI-a o memorandumu na četiri stranice, čiji su nacrt izradili republikanci u obavještajnom odboru Zastupničkog doma SAD-a, a koji je podijelio Ministarstvo pravde i Bijelu kuću. 

FBI u priopćenju navodi kako je dobio samo ograničenu mogućnost da pregleda memorandum. Tvrde da su važne činjenice izostavljene u memorandumu.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog materijalnih propusta činjenice koja suštinski utiče na točnost memoranduma”, navodi FBI u svom priopćenju.

Njihova reakcija uslijedila je nekoliko sati nakon što se, kako navodi američka agencija, čulo da je Trump rekao republikanskom zastupniku da je “100 posto za objavu dokumenta”.

Navode predrasude protiv Trumpa

Kako je ranije objavio Glas Amerike, Odbor za obavještajna pitanja Zastupničkog doma Kongresa glasao je po stranačkoj liniji i većinski odlučio da se objavi republikanski memorandum, koji pokazuje da u Ministarstvu pravde postoji navodna pristranost i predrasude protiv predsjednika Trumpa.

U memorandumu, koji je sastavio predsjedavajući Odbora Devin Nunes, navodi se da je FBI zloupotrijebio zakon o nadzoru stranih obavještajnih službi, tako što ga je koristio da na neprikladan način dođe do naloga za prisluškivanje, oslanjajući se na neprovjereni dosije o Trumpu i Rusiji, koji je sastavio bivši agent britanske obavještajne službe Christopher Steele.

Neki republikanci, koji su pročitali memorandum, nagovijestili su da sadrži informacije koje bi mogle poremetiti, pa i zaustaviti cijelu istragu specijalnog istražitelja Roberta Muellera o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u, koju je Trump dugo opisivao kao “lov na vještice”.

Dokument neće biti odmah objavljen

Komentirajući memorandum, predsjedavajući Zastupničkog doma Paul Ryan insistirao je da se Odbor samo želi pobrinuti da FBI i Ministarstvo pravde nisu prekršili nikakva pravila tokom provedbe istrage.

Dokument, međutim, neće biti odmah objavljen, javlja AP.

Prema zakonu, predsjednik Trump ima pet dana da dozvoli javno objavljivanje ili mu se suprotstavi.

Bijela kuća je više puta nagovijestila da se Trump zalagao za objavljivanje memoranduma, dodaje Glas Amerike.

Izvor: Agencije