BiH: Usvojen Mehanizam koordinacije

Mehanizam koordinacije podrazumijeva efikasnu uvezanost različitih nivoa vlasti u BiH (Fena)

VIjeće ministara Bosne i Hercegovine na sastanku u Sarajevu usvojilo je Mehanizam koordinacije.

Ovom odlukom definiraju se institucionalni i operativni sistem i način ostvarivanja koordinacije institucija u Bosni i Hercegovini na provođenju aktivnosti u vezi s procesom integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te zajednička tijela u okviru sistema koordinacije, njihov sastav, nadležnosti i međusobni odnosi, javlja Anadolija.

Koordinacija procesa evropskih integracija podrazumijeva aktivnosti koje se provode s ciljem osiguranja što većeg stepena usklađenosti i koherentnosti u radu institucija svih nivoa vlasti u BiH u vezi s izvršenjem ugovornih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između evropskih zajednica i njihovih država članica i BiH, kao i drugih obaveza iz procesa evropskih integracija.

Sistemom koordinacije uređuje se i način ostvarivanja komunikacije između institucija u BiH, s ciljem osiguranja i iznošenja usaglašenog stava Bosne i Hercegovine u komunikaciji s institucijama Evropske unije.

Odlukom se uspostavlja sistem koordinacije između različitih nivoa organizacije vlasti Bosne i Hercegovine, za čiju provedbu se uspostavljaju zajednička tijela za provođenje koja uključuju sve nivoe vlasti u BiH.

Mehanizam koordinacije usaglašen je 17. augusta na sastanku u Sarajevu kojem su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić.

Susret lidera SDA, HDZ BiH i SBB BiH

U međuvremenu, u Predsjedništvu BiH održan je sastanak vođa stranaka vladajuće koalicije u FBiH – Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudina Radončića.

Izetbegović je rekao kako će od Ustavnog suda BiH zatražiti da se privremeno stavi na čekanje najavljeni referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a.

Lideri stranaka su poručili da je vladajuća koalicija jaka i da će nastaviti raditi na prevazilaženju problema.

Kamen spoticanja u odnosima SDA i HDZ-a BiH bio je Prijedlog zakona o igrama na sreću na nivou FBiH.

Čović je kasnije tvrdio da su Izetbegović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovorili Mehanizam koordinacije tako da su iz donošenja odluka izostavljeni kantoni.

Izetbegović je kazao da pozicija kantona nije promijenjena. Čović se kasnije nije pojavio na sastanku s Izetbegovićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije