FBiH: Dom naroda usvojio borački zakon

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je sa 33 glasa za (11 protiv, 12 uzdržanih) Zakon o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, upućen u proceduru iz Vlade bh. entiteta FBiH po hitnom postupku.

Donošenjem ovog zakona u četvrtak u FBiH, ispunjen je posljednji uvjet za isporuku naredne novčane tranše po stand-by aranžmanu koji Bosna i Hercegovina ima s Međunarodnim monetranim fondom (MMF).

Dom naroda je odobrio i prijedlog delegata iz hrvatskog naroda Josipa Perića da federalni premijer Nermin Nikšić uputi za 30 dana zahtjev za osjenu ustavnosti ovog zakona, što ne odgađa njegovu primjenu

Oraćajući se delegatima Doma naroda, premijer FBiH je rekao da su delegati Doma naroda odblokirali narednu MMF-ovu tranšu i da će ona očuvati fiskalnu stabilnost Federacije i cijele BiH.

Nikšić je na početku sjednice podvukao da od stava delegata o ovom pitanju zavisi stanje federalnog penzijskog fonda, stanje budžeta i budući aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Reporter Al Jazeere Boris Gagić izvijestio je da u federalnoj Vladi smatraju da ovaj zakon predstavlja iskorak u reformi, budući da bi penzioniranje boraca bilo na osnovu zakona, a ne uredbi.

Amandmani HDZ-a i SDA

“Na stolu se našlo 20-ak amandmana koje su podnijeli uglavnom HDZBiH i SDA, ali ih je Vlada odbila”, rekao je reporter Al Jazeere.

Premijer FBiH je tom prilikom kazao da je “Vlada 14 puta do sada intervenirala na ovom zakonu i da MMF više ne dozvoljava intervencije u samom zakonu”.

Boračka udruženja također su pratila sjednicu. Predstavnici nekadašnjeg Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) rekli su da je zakon neustavan, međutim, hrvatski delegati se nisu pozvali na nacionalni interes i stavili veto, kako ne bi dalje komplicirali odnose u Federaciji.

Reporter Gagić je izjavio da je novac glavni razlog zbog kojeg je izjašnjavanje o boračkom zakonu stavljeno u hitnu proceduru.

„Bez usvajanja zakona nema nove tranše MMF-a, a bez toga kantoni ne bi mogli preživjeti. Ako ne bude tog novca, već od 1. maja budžetskim korisnicima mogle bi se kresati plate za 30 posto“, rekao je reporter Al Jazeere.

Prema predloženom zakonu predviđena je boračka penzija u iznosu između 200 i 800 eura.

Predstavnički dom FBiH ranije je usvojio ovaj zakon.

Izvor: Al Jazeera i agencije