FBiH: Dom naroda zatražit će smjenu Budimira

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) podnijet će entitetskom Ustavnom sudu zahtjev za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira, najavio je u srijedu predsjednik tog doma Radoje Vidović.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako će formalni zahtjev za smjenu Budimira biti usvojen na sjednici Doma zakazanoj za petak, a početkom naredne sedmice bit će upućen Ustavnom sudu na odlučivanje.

Ovaj zahtjev za smjenu rezultat je raspada ranije i uspostave nove vladajuće koalicije u FBiH koju sada, uz Socijaldemokratsku partiju BiH (SDPBiH), umjesto Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske stranke prava (HSP) čiji je član i Budimir, čine Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH), HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH).

Očekivanu odluku o smjeni ministara u entitetskoj vladi iz reda SDA i HSP-a morao bi potpisati Budimir, te dva potpredsjednika Mirsad Kebo (SDA) i Svetozar Pudarić (SDPBiH).

Budimir je ranije izjavio kako na to neće pristati ako uz zahtjev za promjene ministara ne dobije i obrazloženje s negativnim ocjenama njihova dosadašnjeg rada.

„Iznenađeni smo i zabrinuti dosadašnjim ponašanjem Budimira“, kazao je u srijedu Vidović, tvrdeći kako aktuelni predsjednik FBiH ignorira volju nove parlamentarne većine koja ga ne podržava.

Podsjetio je kako je Budimiru ranije upućen poziv da podnese ostavku što je on odbio, pa je sada preostalo samo zahtijevati njegovu smjenu.

Zakonsko uporište

Ustav FBiH predviđa mogućnost smjene entitetskog predsjednika ako on postane “nedostojan funkcije, prekrši ustav ili zakletvu koju je dao”.

Ustav, ipak, nejasno navodi kako zahtjev za smjenu može podnijeti dvije trećine zastupnika „svakog od domova Parlamenta FBiH”.

Nova parlamentarna koalicija još nema osiguranu dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu, no ima u Domu naroda, pa su se odlučili da zahtjev za smjenu zatraži i taj dom.

Zakonsko uporište za tumačenje kako je potrebna odluka samo jednog, a ne oba doma našli su u zakonu o postupku pred Ustavnim sudom FBiH koji, kao o jednoj od strana u postupku, govori o domu koji je podnio zahtjev.

Ovaj zakon, također, predviđa da zahtjev za smjenom predsjednika FBiH mora sadržavati “činjenični opis i dokaze o kršenju zakletve”.

Vidović u srijedu, međutim, nije mogao pojasniti na koje će se činjenice pozvati većina u Domu naroda koja kani zatražiti Budimirovu smjenu.

Nova parlamentarna većina nije se odlučila i na pokretanje zahtjeva za smjenu potpredsjednika Kebe, iako je on član SDA.

Predsjednik Zastupničkog doma Fehim Škaljić izjavio je kako je Kebo najavio da će “poštovati volju parlamentarne većine” pa njegova smjena stoga nije ni potrebna.

Vidović i Škaljić najavili su kako će poštovati odluku Ustavnog suda FBiH kakva god ona bila.

Izvor: Agencije