FBiH: Kazne za negiranje holokausta i genocida

Predlagač zakona Dennis Gratz tvrdi kako se radi o samo jednom od koraka ka vraćanju digniteta žrtvama (Reuters)

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakon o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Nacrt zakona je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik Naše stranke, Dennis Gratz.

Po njegovim riječima, taj dokument “sada ide u javnu raspravu, gdje će se svakako raditi na njegovoj doradi, uz konsultacije s udruženjima žrtava te akademskom zajednicom”.

“Ovim zakonom ćemo kao društvo napraviti iskorak u odnosu prema ratnim zločinima, a posebno je važno što se zakonskim rješenjem nismo ograničili samo na tragediju genocida i zločina protiv čovječnosti iz devedesetih, već i na pitanje negiranja holokausta, te drugih zločina utvrđenih pred međunarodnim sudovima”, obrazložio je Gratz.

Vraćanje digniteta žrtvama

Napomenuo je i kako se radi “o samo jednom od koraka ka vraćanju digniteta žrtvama”, te se nada skorom usvajanju zakona i procesuiranju onih koji negiraju zločine.

Zakonskim prijedlogom su predviđene kazne od osam dana do tri godine zatvora, odnosno od 1.500 do 7.500 eura.

“Drugi korak je izmjena zakonske regulative i osiguranja većeg stepena zaštite žrtava rata, zatim obavezivanje lokalnih zajednica na adekvatno obilježavanje mjesta zločina bez obzira na etničku pripadnost žrtve, te kreiranje adekvatnog obrazovnog programa za generacije koje dolaze o istini o genocidu, holokaustu i počinjenim zločinima protiv čovječnosti”, prenijeli su Gratzove riječi bh. mediji.

Osim tog dokumenta, zastupnici će tokom dvodnevnom zasjedanja razmatrati izmjene i dopune nekoliko aktualnih zakona, nacrte više novih zakona, program rada federalne vlade za ovu godinu te druge odluke.

Negiranje genocida kažnjivo

Na području bh. entiteta Federacija BiH već godinu i pol na snazi je zakon koji zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina.

Zakon predviđa zatvorske kazne svakoj osobi koja na teritoriji Federacije BiH negira genocid ili zločin potvrđen pravosnažnom presudom.

“Osoba koja izaziva, među ostalim, rasnu i vjersku mržnju ili opravdava genocid i ostale zločine utvrđene pravomoćnim odlukama mjerodavnih međunarodnih i domaćih sudova, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine“, stoji u tom zakonskom aktu.

Riječ je, zapravo, o dopuni Kaznenog zakona, čije je usuglašavanje trajalo godinama, a tiče se zakonskih izmjena koje se odnose na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina potvrđenih pravosnažnim presudama domaćih i stranih sudova.

Isti prijedlog nekoliko je puta upućivan u državni Parlament, ali ondje do danas nije dobio podršku.

Izvor: Al Jazeera i agencije