FBiH pomaže nani Munizi zbog apsurdne presude u RS

Nakon obustave dijela penzije, Muniza mora preživjeti sa 220 KM, od čega 100 KM izdvaja samo za lijekove (Al Jazeera)

Piše: Elma Geca

Da je BiH zemlja apsurda poznato je već odavno. Nerijetki su i u slučajevima „dijeljenja pravde“ tako da i građani često izgube nadu da je ona „spora, ali dostižna“. Vjeru u pravdu već odavno je izgubila sedamdesetšestogodišnja (76)  nana Muniza Oprašić, povratnica u mjesto Okrugla kod Višegrada.

Osnovni sud u Višegradu i Okružni sud iz Istočnog Sarajeva donijeli su presude po kojima je Muniza dužna platiti hiljade maraka „odštete“ porodici Jokić za navodno ulaganje u njenu kuću, koju su oni bespravno koristili godinama. 

Uz zatezne kamate i sudske troškove cifra od prvobitnih 9.500 KM narasla je na 21.000 KM.

Izvršenje presude počelo je u novembru prošle godine obustavom dijela minimalne Munizine penzije, čime je njen život postao još teži – preživjeti sa 220 KM, od čega nana Muniza 100 KM izdvaja samo za lijekove.

Nemoralan čin

Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica odlučilo je pomoći u otplati „duga“ nane Munize – potvrdio je prilikom današnje posjete Goraždu, resorni ministar Edin Ramić.

„Mi smo na molbu goraždanskog muftije, ali i predstavnika Bošnjaka u Višegradu krenuli riješiti ovo pitanje,  za koje ne znam ni kako ga nazvati, ali je poprilično nemoralan čin od strane sudstva entiteta RS-a kojim se jednoj starici koja se vratila na svoje ne da u miru živjeti. A sve iz razloga što je neko eventualno na krovu trebao zamijeniti jednu ili dvije crijepke i za to dobiti neku naknadu pa je tužio staricu u čijoj kući je živio, vjerovatno razmišljajući da će ostati u tuđoj kući. Uglavnom Ministarstvo će sufinansirati troškove nastale u sudskom postupku, platiti odštetu kako bi jedna nana mogla mirno živjeti u mjestu gdje se vratila“ kazao je Ramić.

Predsjednik Skupštine Opštine Višegrad Suljo Fejzić, kaže kako je pomoć ministarstva došla u pravom momentu.

Veliko ohrabrenje

„Uz dogovor sa advokatima iznos za plaćanje troškova je umanjen, ali pomoć ministra Ramića je veliko ohrabrenje za Munizu Oprašić. Istina ima još slučajeva, i vjerujem da će ova presuda otvoriti cijeli proces. Posljednji primjer je situacija Nedžada Demira, čiji je otac već platio za gornji sprat svoje kuće 27.000 KM, sada je presuda za dio u prizemlju oko 7.800 KM, nema još pozitivnog rješenja“ kazao je Fejzić, koji će ovu lijepu vijest saopćiti nani Munizi.

Njene nevolje počele su povratkom u Okruglu 2002. godine, kada su je dočekale tužbe dotadašnjih „podstanara“, porodice Mladena Jokića sa Pala, koji je donirani građevinski materijal ugradio u Munizinu kuću, a da o tome ona nije bila ni obaviještena.

Po napuštanju njenog doma, Jokići su sudskim putem odlučili tražiti da im Muniza isplati nadoknadu za ulaganje u njenu kuću iz koje je i sama protjerana 1992. godine.

Izvor: Al Jazeera