FBiH uskraćena za milione eura zbog kladionica

Sprečavanje zloupotreba i temeljnije uvođenje kladionica u poreske baze, stara je inicijativa Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Dok Vlada o njoj odlučuje u paketu zakonskih izmjena iz ove oblasti, milioni eura zaobilaze entitetski budžet. Analitičari se pitaju, kome odgovora ovakva situacija.

Dugo Porezna uprava traži od Vlade stavljanje pod veću lupu poslovanje kladionica, uz izmjenu Zakona o porezu na dohodak.. Kako bi se jednako oporezovali dobici od klađenja i oni do 50 eura.

“Da, postoji osnovna sumnja da se i dobici do 100 konvertibilnih maraka dijele na više listića kako bi se izbjeglo plaćanje poreza na dohodak. Po ovom osnovu, nema prihoda u budžetu Federacije”, kazao je Šerif Isović iz Porezne uprave FBiH.

Evidencija svakog učesnika igara na sreću

U 2015. na osnovu dobitaka do 50 eura isplaćeno je 227 miliona eura. U prva tri mjeseca 2016-te, 132 miliona eura. Šteta po budžet zbog neplaćanja poreza na dohodak, trinaest miliona eura. Ako bi se sva klađenja isto oporezovala, stopom od 10 posto, što traži Porezna uprava, u budžet bi se godišnje slilo 105 miliona eura.

Jedna od vladajućih stranaka, SDA, podržava predložene izmjene zakona o porezu na dohodak, te igrama na sreću.

Gura i svoje ideje u entitetskom parlamentu i ne odustaju od toga da entitetske institucije, kažu, stave pod kontrolu rad kladionica.

“Želimo evidenciju svakog učesnika igara na sreću da na licu mjesta se evidentira, izda račun i da se plati porez i dobici od igara na sreću da se oporezuju. Svaki drugi posao u ovoj zemlji je oporezovan“, kazao je Amir Zukić iz stranke SDA.

Sa sprečavanjem mogućih zloupotreba u isplati dobitaka, slažu se analitičari. Podržavaju da se povećanjem porezne baze detaljnije obuhvate kladionice. Zašto su izmjene zakona na čekanju, stiže odgovor.

“Ne treba isključiti ni mogućnost da se radi o dilovima vlasnika kladionica sa vrhovima političkih i državnih piramida, jer su u igri veliki novci“, smatra analitičar Slavo Kukić.

Plaćanje poreza i raspodjela dobiti od klađenja, teme su kojima se dugo bavi entitetska vlada i vladajuće stranke.

Uređivanje oblasti klađenja i poslovanja kladionica, gdje su milioni eura u igri, i dalje čeka zakonske dopune i izmjene.

Izvor: Al Jazeera