FBiH: Usvojen nacrt zakona o ‘švicarcima’

U Bosni i Hercegovini je aktivno blizu 5.200 kredita u švicarskim francima (Pixsell)

Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojili su Nacrt zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u domaću valutu koji će poslužiti kao osnova za pripremu zvaničnog prijedloga zakona.

Nacrt predviđa konverziju po kursu koji je važio u trenutku zaduženja, uz kamatnu stopu od pet posto, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Ranije ga je odbacila Vlada Federacije navodeći da bi mogao dovesti do pravne nestabilnosti i federalni budžet izložiti riziku.

Sličan prijedlog zakona odbacili su i poslanici u bh. entitetu Republika Srpska.

Ponuda banke

Prema podacima Hypo Alpe Adria banke, u Bosni i Hercegovini je aktivno blizu 5.200 kredita u švicarskim francima.

Hypo Alpe Adria banka u Bosni i Hercegovini počela je sa konverzijom kredita iz švicarskih franaka u domaću valutu.

Njihovu ponudu do danas je prihvatilo 3.100 klijenata u čitavoj BiH, što je, prema podacima banke, 60 posto ukupnog broja aktivnih kredita u švicarcima.

Posmatrano po entitetima, ponudu banke u Republici Srpskoj prihvatilo je 75 posto klijenata, a u Federaciji njih 45 posto. U banci rješenje ocjenjuju kao dobro, i kažu da svaki klijent može odlučiti hoće li ga prihvatiti ili ne. Na komentar iz udruženja da je banka vršila pritisak na predstavnike vlasti kako bi bili protiv zakona, odgovaraju:

“Mislim da se radi o tome da su naši vlasnici, i EBRD i Advent Internacional korektno političkim strukturama izvršne vlasti komentirali posljedice pronošenja zakona“, rekla je ranije Sanela Pašić, predsjednica uprave Hypo Alpe Adria banke DD.

A posljedica, kažu u banci, može biti i za njihovu likvidnost i za ekonomsku stabilnost zemlje.

Udruženja njihovih korisnika procjenjuju da su banke takvim kreditima oštetile gotovo duplo više klijenata.

Izvor: Al Jazeera