FBiH: Zakon o porezu na dobit loš za izvoznike

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine je dobio novi Zakon o porezu na dobit. Glavni cilj federalne Vlade je povećanje poreskih prihoda, smanjenje sive ekonomije i utaje poreza. Privrednici su nezadovoljni, jer se njihova konkurentnost dodatno smanjuje.

Budžet Federacije nije prazan, ali prihoda uvijek nedostaje. Traži se kredit od Međunarodnog monetarnog fonda, prodaju se trezorski zapisi, a novim Zakonom o porezu na dobit Vlada ovog entiteta planira dodatno povećati prihode, jer trenutnim nije zadovoljna. Federacija je godišnje uspijevala skupiti između 70 i 80 miliona eura, a novim Zakonom planira prikupiti dodatnih 40 miliona eura. To će postići povećanjem broja poreskih obveznika te ukidanjem mnogih poticaja i olakšica. Među njima i ona najvažnija.

Neke povlastice su ostale

“Po starom zakonu, svaki izvoznik koji izveze više od 30 posto svojih proizvoda bio je oslobođen plaćanja poreza na dobit. Novim Zakonom ta povlastica se ukida. Činjenica koja ljuti privrednike, jer za njih je to vrlo destimulirajuće”, izvijestila je iz Sarajeva Al Jazeerina reporterka Dijana Mujanović.

Ukidanju ove mjere protive se i članice Vijeća stranih investitora, koje su većinom izvozno orijentirane kompanije, koje ostvaruju i velike profite.

“Ovakvim zakonom definitivno ne podstičemo izvoz starih i novih potencijalnih investitora”, ističe Mubera Brković iz Vijeća stranih investitora.

Zagovornici Zakona ne slažu se s ovim konstatacijama.

“Oslobođen je PDV-a [porez na dodanu vrijednost] i akciza – dijelom carinskih, dijelom akciznih. Znači, stvorena je dobra osnova da oni budu konkurentniji uz cijenu rada, koja je ovdje jako niska”, kazao je Muhamed Kozadra, delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije (Stranka demokratske akcije).

No, kako kažu u Vijeću stranih investitora, uspjeli su se izboriti i zadovoljni su povlasticama koje su ostale u Zakonu. Oštar protivnik donošenja zakona bila je i opozicija, koja smatra da Vlada ne vodi konzistentnu ekonomsku politiku, koja bi trebala doprinositi razvoju.

Ispunjen uslov MMF-a

“Na ovaj način će se ostvariti neka finansijska korist, a pitanje je kolika će biti finansijska šteta za poslovne subjekte, koji će ostati bez određenih sredstava za investiranje kada je u pitanju poslovna aktivnost”, zaključio je Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine).

Usvajanjem novog Zakona o porezu na dobit Vlada Federacije može prekrižiti još jednu obavezu sa liste reformskih zakona kojima želi stimulirati privredu i ekonomski rast. Njegovim usvajanjem ispunila je i uslov MMF-a. Na snagu će stupiti čim se donesu popratni pravilnici. No, zakon nije usklađen s direktivama Evropske unije, tako da će pred pristupanje opet morati u zakonsku proceduru.

Izvor: Al Jazeera