FBiH: Zapošljavanje u javnim institucijama samo uz konkurs

Predviđa se zabrana zapošljavanja bez konkursa u državnim institucijama, agencijama i preduzećima sa većinskim državnim udjelom (Fena)

Vlada Federacije BiH na sjednici u Sarajevu utvrdila je novi prijedlog izmjena Zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

Prijedlog, ističu u Vladi, ima podršku socijalnih partnera i stručnjaka. Predviđa zabranu zapošljavanja bez konkursa u državnim institucijama, agencijama i preduzećima sa većinskim državnim udjelom.

Sa 15 dana na pet skraćuje se rok u kojem poslodavac mora da prijavi radnika na obavezno osiguranje. Najnižu platu, prema prijedlogu, utvrđuje Vlada, nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem.

Predlagač izmjena obrazložio je da su životne prilike nametnule potrebu da zakon, koji je na snazi od aprila prošle godine, bude izmijenjen.

Novi prijedlog zakona o PIO

Premijer i potpredsjednik Vlade Federacije, Fadil Novalić i Vesko Drljača govorili su i o Prijedlogu zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju koji jučer nije dobio podršku Doma naroda Federalnog parlamenta.

Riječ je, kažu, o prijedlogu koji je imao podršku svih stranaka u Vladi. Njegovim neusvajanjem je, kako tvrde, u pitanje dovedeno obećanje koje je Vlada ranije dala penzionerima.

Tim povodom premijer Federacije BiH Novalić je rekao: „Koristim se prilikom da kao prvi čovjek ove Vlade kažem da ću tokom svog mandata nastaviti da se borim za njihova zarađena prava. Ipak, država je dužna njima, a ne oni njoj. S ovog mjesta želim da poručim svim stranama i strankama – igrajte se političkih igara daleko od života penzionera, koji su naše majke, očevi, komšije i prijatelji“.

Ministar rada i socijalne politike u vladi FBiH Vesko Drljača rekao je da će Vlada u kratkom roku zauzeti stav o aktivnostima o ovom zakonu i dodao „vjerovatno ćemo ići s novim prijedlogom, ali nakon što Vlada zauzme stav po tom pitanju“.

Izvor: Al Jazeera