FED pokušava smanjiti nezaposlenost u SAD-u

Uprava federalnih rezervi planira pokrenuti novi program kupovine obveznica kako bi došlo do novog zapošljavanja.

SAD, Fed, Državne obveznice, Otkup, Zapošljavanje, Zaduživanje, Kriza
Očekuje se da će novi program početi u decembru, jer će FED-u ponestati vrijednosnih papira za prodaju [AFP/ Getty]

Američka Uprava federalnih rezervi (FED) u decembru će, kako se očekuje, pokrenuti novi program kupovine državnih obveznica, u pokušaju da podstakne zapošljavanje u toj najvećoj svjetskoj privredi.

Namjera je da kupovina obveznica dovede do sniženja dugoročnih troškova zaduživanja u cilju podsticaja potrošnje i jačanja privrede.

Očekuje se da bi nakon toga uslijedilo i veće zapošljavanje, prenosi agencija AP, pozivajući se na zapisnike sa sastanka FED-a, održanog 23. i 24. oktobra.

Novi program

Najavljeno je, također, da će ta centralna banka pokrenuti novi program kupovine obveznica kako bi on zamijenio program koji ističe krajem godine.

Za vrijeme trajanja aktuelnog programa, FED je prodavao kratkoročne obveznice i koristio ta sredstva za kupovinu dugoročnih obveznica u istoj vrijednosti.

Kad aktuelni program istekne, FED-u će ponestati vrijednosnih papira za prodaju.

Bilješke sa sastanka ukazuju na to da će zvaničnici FED-a na sastanku sljedećeg mjeseca zamijeniti postojeći program novim, kako bi mogli nastaviti da kupuju dugoročne obveznice.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.