Fed znao za lažne tvrdnje o Liboru

Američki i britanski regulatori kaznili Barclays sa 452 miliona dolara za namještanje Libora. (AP)

Uprava federalnih rezervi (Fed) saznala je 2008. da banke govore neistine o međubankarskim kamatnim stopama koje su u centru međunarodnog finansijskog skandala, navodi se u dokumentima objavljenim u New Yorku.

Email poruke, transkripti telefonskih poziva i interni izvještaji koje je objavio njujorški ured Fed-a, pokazuju da je regulatoru izričito rečeno da banke daju pogrešne podatke o svom doprinosu međubankarskoj kamatnoj stopi Libor.

Libor se koristi kao referentna stopa za određivanje niza kamatnih stopa širom svijeta, od onih koje plaćaju Amerikanci koji posjeduju kreditne kartice, do onih na hipoteke u Evropi.

‘Neželjena pažnja’

Prema transkriptu jednog telefonskog poziva, zaposlenik banke Barclays kazao je Fed-u da su banke podcijenile iznose svojih zajmova kako bi se pokazale u boljem finansijskom svjetlu.

„Znamo da mi ne objavljujemo iskren Libor“, kazao je bankar. „Ali mi to radimo jer, ako to ne uradimo, to privlači neželjenu pažnju  i to u vrijeme kada je tržište tako puno nagađanja.“

Poziv je obavljen mjesec nakon što je propala banka Bear Stearns, te kada su na tržištu kružile spekulacije ko će sljedeći ‘pasti’.

Nova otkrića dolaze samo nekoliko sedmica nakon što su američki i britanski regulatori kaznili Barclays sa 452 miliona dolara za namještanje Libora.

Kako prenose američki mediji, dokumenti će izazvati spekulacije o tome da li su i druge firme lagale, te zašto su regulatorima trebale najmanje četiri godine da osude počinioce.

Email poruke ukazuju na to da je njujorški Fed – čiji je zadatak da ocijeni finansijsku sigurnost američkih banaka-  u junu 2008. izrazio zabrinutost  banci Bank of England, koja regulira teritoriju na kojoj se određuje Libor.

Američki ministar finansija Timothy Geithner – u to vrijeme predsjednik njujorškog Feda – sugerirao je šefu banke Mervynu Kingu kako da spriječi namještanje Libora.

Istraga Senata

Dva dana kasnije King je odgovorio da Geithnerovi prijedlozi „naizgled imaju smisla“, te da će ih prenijeti Udruženju britanskih bankara, koji upravljaju određivanjem međubankarske kamatne stope na dnevnoj osnovi.

Nije jasno da li je Fed preduzeo daljnje mjere, koje bi mogle uključiti i poteze protiv tri američke banke koje postavljaju dolarsku vrijednost Libora: Bank of America, Citibank i JPMorgan Chase.

Dosadašnje tužbe u SAD-u, a i slučaj Barclays, nisu uzimale u obzir direktno namještanje Libora, nego posljedice koje je ovo namještanje imalo po proizvode koji su bili direktno vezani za Libor.

Prema advokatskoj firmi Sedgwick, podnesena je barem 21 grupna tužba, dok su finansijski regulatori i pravosudni organi u SAD-u, Evropskoj uniji, Japanu, Kanadi i Švicarskoj također pokrenuli istrage.

Očekuje se da će kasnije ovog mjeseca bankarska komisija američkog Senata ispitivati Geithnera i šefa Fed-a Bena Bernankeja.

Izvor: Agencije