Felix Baumgartner skače sa ruba svemira

Uspije li postići brzinu od 1.227,6 kilometara na sat, Baumgartner će ići brzo poput metka iz pištolja (EPA)

Austrijski pustolov Felix Baumgartner skočit će u utorak s ruba svemira iznad Novog Meksika, u Sjedinjenim Američkim Državama, pokušavajući vlastitim tijelom probiti zvučni zid i srušiti svjetski rekord u skoku slobodnim padom.

Njegov pokušaj, koji je bio planiran za ponedjeljak, odgođen je za jedan dan zbog meteoroloških uslova, ponajviše zbog preniske temperature i jakog vjetra u Roswellu gdje se održava eksperiment.

Baumgartner (43) će se na rekordnu visinu od 36.576 metara popeti u kapsuli pričvršćenoj na balon s helijem i skočiti odjeven u posebno odijelo pod pritiskom.

Austrijanac za ovaj pothvat vježba već pet godina.

U prvih pet minuta skoka padat će slobodnim padom, a padobran će otvoriti na 1.500 metara. Uspije li svojim tijelom probiti zvučni zid, to jest postići brzinu od 1.227,6 kilometara na sat, Felix će ići brzo poput metka iz pištolja.

Postoji opasnost da tokom skoka izgubi kontrolu i počne se okretati oko vlastite ose, zbog čega bi mogao izgubiti svijest.

„U pothvatu poput ovoga morate biti psihički spremni i imati potpunu kontrolu nad pokretima, a ja sam izvrsno pripremljen“, rekao je.

Medicinska istraživanja

Nada se da će potući čitav niz rekorda, kao što su skok s najveće visine, triput veće od prosječne visine leta putničkog aviona i najveća brzina koju čovjek može postići u slobodnom padu.

Ekipa misije Red Bull Stratosa koja ima 100 članova, nada se, također, da će ovim skokom pridonijeti medicinskom istraživanju na polju aeronautike.

Misija će ispitati „novu opremu i osmisliti postupke preživljavanja na velikim visinama i kod krajnjeg ubrzanja“, što će pridonijeti poboljšanju sigurnosti astronauta i budućih turista u svemiru, dodao je.

Divovski balon bit će, kada se napuše, viši od Eiffelova tornja.

Uspon treba trajati dva do tri sata. Bude li sve uredu, spuštanje ne bi trebalo biti duže od 20 minuta, od kojih će pet minuta biti u slobodnom padu.

Inače, rekord u ovoj vrsti skakanja drži Joseph Kittinger, penzionisani pukovnik američkih zračnih snaga koji je 16. avgusta 1960. godine skočio s visine od 31.300 metara.

Kittinger, danas 83-godišnjak, član je ekipe Red Bull Stratosa.

Izvor: Agencije