Felix Sturm ponovo svjetski prvak

Nastup Felixa Sturma je bio toliko uvjerljiv da je tim Darrena Bakera morao baciti peškir u ring kao znak predaje (AP)

Njemački bokser bosanskohercegovačkog porijekla, 34-godišnji Felix Sturm, rođen kao Adnan Ćatić, u subotu navečer je povratio titulu svjetskog prvaka, ovaj put u IBF verziji.

On je, kao izazivač, u meču u Porsche Areni u Stuttgartu nokautom u drugoj rundi savladao 31-godišnjeg Britanca Darrena Barkera, prenosi Anadolija.

Sturma, koji boksuje pod njemačkom zastavom, bodrilo je skoro 7.000 Bosanaca i Hercegovaca koji su se okupili u dvorani u Stuttgartu. Njegov nastup je bio toliko uvjerljiv da je Barkerov tim morao baciti peškir u ring kao znak predaje.

Sturm je nakon pobjede rekao da je ”Bosna i Hercegovina uvijek bila šampion i da će to uvijek i biti”.

Zahvala navijačima

”Ovakve navijače nema niko na svijetu. Hvala vam od srca”, rekao je Sturm navijačima koji su pjevali ”Bosnom behar probeharao”.

Sturm je bivši WBA šampion srednje kategorije. Do sada je u tri navrata bio svjetski šampion, i to 2003., 2006. i 2007. godine.

Titulu svjetskog prvaka IBF prvaka Sturm je izgubio u septembru prošle godine nakon  poraza od Australaca  Daniela Geala.

Tridesetčetvorogodišnjem Sturmu, rođenom u Leverkusenu, evropskom amaterskom prvaku iz 2000, to je bio 45. meč u profesionalnoj karijeri u kojoj je zabilježio 39. pobjeda.  

U jednom od uvodnih mečeva večeri bh. bokser Adnan Redžović jednoglasnom odlukom sudija u teškoj kategoriji pobijedio je Ukrajinca Igora Pilipenka.

Izvor: Agencije