Fenomen panonske rijeke: Ljubavni ples smrti na Tisi

Nakon trogodišnjeg bitisanja u obliku larve na dnu rijeke i nakon čak 15-20 presvlačenja ukazuje se poput kakvog vilinog konjica sredinom juna svake godine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Prastari tiski vodeni cvijet ove godine je iznenadio i turističke radnike i stanovnike potiskih varošica Kanjiže, Sente, Bečeja i Novog Bečeja. “Predcvjetanje” Tise počelo je već u ponedjeljak, a ne kao što je uobičajeno polovinom juna, pa se sada ubrzano šalju pozivi svima koji žele da prisustvuju nesvakidašnjoj atrakciji koju Tisa priređuje jednom godišnje.

Senćanski biolog Jožef Gergelj, jedan od najboljih poznavalaca ovog prirodnog fenomena u Vojvodini, objašnjava da će od 6. do 8. juna rojenje tiskog cvijeta biti najmasovnije upravo kod Kanjiže i Sente, što je i prilika da ljubitelji prirode izađu na rijeku i u sumrak uživaju u jedinstvenom događaju kada Tisa “procvjeta”.

Fenomen Tise i kineske Žute rijeke

Gergelj objašnjava da su ove godine vodostaj i temperatura vode uslovili da se masovno rojenje insekata, kakvo se pored Tise događa, kako kaže, još samo na kineskoj Žutoj rijeci (Huang Ho), nije baš držalo kalendara što će, nažalost, onemogućiti mnoge turiste, pogotovo one iz inostranstva, da prisustvuju neobičnoj i romantičnoj atrakciji.

On dodaje da u našim vodama živi više vrsta vodenih cvjetova, i da su u pravu i oni koji tvrde da su nešto slično vidjeli i na drugim rijekama, ali da obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao kod Tisinog cvijeta.

“U pitanju je najveća evropska vrsta vodencveta, veličine osam do deset centimetara. Nadživeo je dinosauruse i u neizmenjenom obliku opstaje 200 miliona godina”, kaže Gergelj.

Nakon trogodišnjeg bitisanja u obliku larve na dnu rijeke i nakon čak 15-20 presvlačenja ukazuje se poput kakvog vilinog konjica sredinom juna svake godine u reproduktivno sposobnom obliku. Zlatnožutog tijela, velikih crnih očiju, lepršajući svilenkastim krilima za svega par sati završava svoju zemaljsku misiju.

“Na kraju svadbenog plesa umiru ponajpre mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja, i ženke. No više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise. Atraktivni svadbeni ples koji započinje u kasno popodne predstavlja opčinjavajuću pojavu i nadahnuće za mnoge umetnike. Među mađarskim življem pored Tise popularna je narodna pesma, čiji prvi stihovi glase: „Groblje je Tisa, onda kad procveta”, priča nam ovaj zaljubljenik prirode neverovatnu priču.

Novobečejska legenda kaže da se samo u vrijeme cvjetanja Tise ostvaruju ljubavne želje zamišljene prilikom puštanja zapaljenih svjećica u rijeku, pa se u večernjim satima mogu vidjeti mnogobrojni plamičci koji plutaju po površini rijeke. Takođe se organizuju i vožnje čamcima po rijeci u vrijeme cvjetanja što predstavlja pravi ugođaj za ljubitelje romantike.

Cvjetanja Tise, kada milioni insekata, nastalih prije 200 miliona godina, izlijeću iz vode i kratkim svadbenim plesom dočaravaju sliku procvjetale reke, ovih sve posmatrače ostavljaju bez daha.

Pored toga, u Novom Bečeju organizuju se i koncerti koji svake godine privlače sve veći broj posjetilaca.

Brana kod Novog Bečeja ugrozila tiski cvijet

“Čovek je onaj faktor koji je Tisin cvet doveo u smrtnu opasnost pregrađivanjem Tise. Brana koja je kod Novog Bečeja stavljena u funkciju 1976. godine zadržava nanos Tise, a u muljevitom dnu larve Tisinog cveta ne nalaze glinovito korito u kojem bi mogle da se razvijaju u sigurnosti. Tiski cvet je u većem broju za sada preživio u glinovitom koritu meandra rijeke uzvodno od Sente i Kanjiže” kaže Jožef Gergelj.

Jedinke tiskog cvijeta su najkrupnije jednodnevice i prije više decenija bile su rasprostranjene po svim većim rijekama Evrope, a Tisa je danas jedno od rijetkih utočište prelijepog insekta, koji se u donjem toku masovno roji svake godine, obično sredinom juna, kada u predvečernjim satima dočarava prirodni fenomen popularno nazvan cvjetanje Tise.

Poslije velikog vodostaja i poplave prije nešto više od četiri decenije, jedno vrijeme insekt i fenomen cvjetanja bili su potpuno iščezli, ali kada se tiski cvijet vratio na obale rijeke, pobornici očuvanja i zaštite Tise prepoznali su njegov dragocjen ekološki značaj kao bitan pokazatelj biodiverziteta ovog važnog panonskog vodotoka.

“Cvetanje Tise prethodnih godina afirmisano je ne samo kod nas, nego i u inostranstvu, pa je Festival cvetanja Tise brzo prokrčio put među turističke manifestacije i destinacije”, kažu turistički radnici iz Potisja.

Izvor: Al Jazeera