Ferhadiju će osiguravati više od 1.000 policajaca

Ne preporučujem nikome da dolazi sa lošim namjerama u Banju Luku, poručio je Dragan Lukač (Anadolija)

Na osiguranju otvaranja banjalučke džamije Ferhadija 7. maja bit će angažirano više od 1.000 policajaca bh. entiteta Republika Srpska, javlja Fena.

“Namjera nam je da to bude veoma dobro osigurano, maksimalno sigurno, i nadam se da će sve tako i proći”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

On je istakao da svakodnevno sarađuju s Organizacionim odborom tog skupa i muftijom banjalučkim Osmanom ef. Kozlićem kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Centar Banje Luke 7. maja u vrijeme otvaranja bit će zatvoren za saobraćaj, a svi koji ulaze u taj prostor bit će kontrolirani.

Istovremeno dva mitinga

Govoreći o najavama opozicije i vlasti u RS-u da 14. maja organiziraju protest, odnosno miting u Banjoj Luci, s različitim porukama, Lukač je novinarima u Laktašima rekao da je policija primila dva zahtjeva za održavanje dva mitinga 14. maja te da će eventualno zabranjivanje biti predmet budućih procjena.

Precizirao je da će biti procijenjeno koliko će policijskih službenika biti angažirano na tim događajima, što zavisi od broja ljudi i namjera zbog kojih dolaze.

“Ne preporučujem nikome da dolazi sa lošim namjerama u Banju Luku, jer nećemo dozvoliti da se desi bilo šta loše, da neko razvaljuje grad, pravi određene sukobe ili slično. Svi koji dolaze sa takvim namjerama bit će sankcionisani, a svi koji dolaze da iskažu svoje mišljenje imaju na to pravo i mi ćemo to podržati”, kazao je Lukač.

Lukač je naveo da dozvolu za zauzimanje javne površine prvo daje Gradska uprava.

Izvor: Agencije