Festival filma na mostu povezuje Mitrovicu

Most u Mitrovici na Kosovu, koji taj grad razdvaja na albanski i srpski dio, barem na kratko postaje mjesto povezivanja. Bridge Film Fest je međunarodni filmski festival koji se organizira već drugu godinu i upravo na tom mjestu prikazuje filmove i promovira kulturu spajanja.

Sukobi, protesti i barikade vežu se uz ovaj most u Mitrovici, simbol podjele Srba i Albanaca već 16 godina. Ipak, ovog vikenda aktivistkinje podijeljenog grada, sa juga i sjevera, mostu vraćaju njegovo pravo značenje – da povezuje ljude. Most je tako postao mjesto prikazivanja filmova i festivalskog druženja.

“Nakon svih onih godina sukoba na ovom mostu, vjerujem da je danas došlo vrijeme da mu promijenimo ulogu i vratimo svrhu da ujedinjuje ljude jednom kulturnom manifestacijom”, ističe Nerimane Ferizi iz Bridge Film Festa.

Među ljubiteljima filma na mostu je i Janko Baljak, filmski režiser i profesor dokumentarnog filma iz Beograda. Kaže da je ponosan što je dio ovog festivala.

“Umetnost je nešto što povezuje ljude. Film ima neki univerzalni jezik, i to je nešto što jednostavno i ljudi sa ove i sa one strane mosta treba da tumače na takav način”, ističe Baljak, inače član žirija.

Nekim građanima Mitrovice filmski festival pruža priliku da, nakon više godina, posjete ovu lokaciju, most za koji ih ne vežu lijepe uspomene.

Hiljade prijavljenih

Anketirani kažu:

“Atmosfera je dobra, a ja se osjećam čudno, u isto vrijeme i uzbuđeno, jer, nakon svih ovih godina, opet se nalazim blizu mog grada. Ono što me najviše raduje je to da su sve ovo organizirale žene Mitrovice.”

“Cijela Evropa je ujedinjena, a ovaj grad podijeljen. To je sramota i može da se desi samo na Balkanu.”

“Do prije nekoliko godina most je s bodljikavom žicom bio mjesto sukoba, uz pucnjeve i suzavac, a večeras je drugačija atmosfera. Most može ujediniti ljude, ali ponekad može i da služi za prikazivanje filmova.”

Svoj doprinos dali su i umjetnici iz regije. Goce Cvetanovski je jedan od njih.

“Ova projekcija na mostu mi se mnogo dopala, jer je stvarno simbolična, i da je to cilj festivala da ovaj most ne razdjeljuje nego da spaja”, kazao je.

Festival traje do 22. septembra, od gotovo 3.000 prijavljenih prikazat će se ukupno 37 filmova, iz Mitrovice javlja novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera