Predstavljanje beogradske kulturne scene u Prištini

Festival počinje projekcijom filma "Ničije dete" Vuka Ršumovića (EPA)

Festival “Mesec dana Beograda u Prištini” počinje danas i trajat će do 16. septembra, a kao i nedavno predstavljanje prištinske scene u Beogradu, obuhvata filmske projekcije, tribine, izložbe i koncerte.

Kako prenosi portal Seecult, Festival počinje projekcijom filma “Ničije dete” Vuka Ršumovića u prištinskom Kinu ABC.

Za sutra je najavljena tribina “Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u Srbiji i na Kosovu” u kojoj učestvuju umjetnice i aktivistkinje sa Kosova i iz Srbije, Olga Dimitrijević i Ana Stevanović.

Umjetnici Milorad Stajčić, Milica Crnobrnja Vukadinović i Tadija Janičić predstavit će svoje radove u Galeriji Fakulteta umjetnosti u Prištini, a grupa Lira Vega će nastupiti u MHz baru.

Tribine i izložbe

Publika u Prištini će imati priliku i da vidi animirani film “Rabbitland” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, kao i da učestvuje na tribini “Street art u Srbiji i na Kosovu” na kojoj će govoriti Lortek i TKV.

Bit će održana i tribina “Migracije i kultura”, a među učesnicima će biti i mladi reditelj iz Beograda Marko Grba.

U okviru festivala će biti otvorena i izložba Marka Crnobrnje, Ksenije Jovišević i Marka Stojanovića.

Na Američkom univerzitetu na Kosovu 15. septembra će biti održana tribina “Jugoslavija kao istorija – slučaj Kosovo” na kojoj učestvuju Sonja Biserko, Milivoj Bešlin i Shkelzen Maliqi.

Završnica festivala, u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u saradnji sa Liberalno demokratskim centrom iz Prištine, planirana je za 16. septembra koncertom Ane Ćurčin. Ulaz na sve programe je besplatan.

Program finansira Delegacija EU u okviru programa “Podrška civilnom društvu za Republiku Srbiju 2013”. 

U Beogradu je u junu održan festval kojim se predstavila prištinska savremena kulturna scena.

Izvor: Agencije