Fiat Chrysler na Wall Streetu

Grupacija Fiat Chrysler Automobiles ušla je na njujoršku burzu, čime postaje dostupnija kapitalu američkih, ali i svjetskih ulagača.

Analitičari smatraju kako je tim potezom sedmi najveći proizvođač automobila na svijetu, svoje središte djelovanja pomaknuo dalje od Italije.

Chrysler se vratio kući. Nestao je s tržišta ‘90-ih, kada je kompaniju preuzeo Daimler, a sada se vratio. Imamo dvije kuće. Jednu ovdje, jednu u Italiji“, rekao je Sergio Marchionne, direktor grupacije Fiat Chrysler Automobiles.

Ovim potezom dionice sedme sile autoindustrije udaljene su od Milana i približene investitorima na Wall Streetu.

„To će im omogućiti jaču tržišnu kapitalizaciju među svjetskim investitorima. Smatram da je njihov cilj od početka bio jeftiniji kapital i veća likvidnost, umjesto dosadašnje prakse kada su samo prodavali dionice na burzi u Milanu“, tvrdi Rich Hilgert, tržišni analitičar.

Ovo je i jedna od posljednjih etapa spajanja dvije tvrtke, veze koja je stvorena u jeku financijske krize 2009. godine i bankrota Chryslera.

Dobar potencijal, ali i rizici

Iako sada čvrsto stoje na nogama, analitičari ipak vjeruju da se investitori mogu suočiti s određenim rizicima.

„Imaju dobar potencijal u SAD i to trebaju nastaviti koristiti, ali svjetsko tržište – to je pod znakom pitanja. Europa je u ekonomskim problemima, Južna Amerika također, a upravo je Brazil jako uporište Fiata. Direktor Marchionne tvrdi da će bez problema prebroditi te krize, ali ne znam hoće li globalno napredovati koliko su i planirali“, upozorava Tom Krisher, tržišni analitičar.

Sergio Marchionne je predstavio ambiciozni plan za narednih pet godina, koji podrazumijeva nove modele – od praktičnog Fiata 500 do sportskih Maseratija, dok bi Chryslerov brend Jeep trebao postati glavna uzdanica te kompanije na kineskom tržištu.

I popularnost u SAD-u sve više raste, te su prošlog mjeseca prodali više automobila od Toyote, pa se samim tim izlazak na najveće tržište kapitala čini kao itekako logičan potez.

Izvor: Al Jazeera