Fiat-Chrysler traže partnere za udruživanje

Marchionne je upozorio na probleme proizvodnje automobila u Evropi i na prekomjerne kapacitete (EPA)

Grupacija Fiat-Chrysler aktivno traži mogućeg partnera za dalje udruživanje, izjavio je u Briselu Sergio Marchionne, koji se nalazi na čelu obje kompanije.

„Mi smo u pokretu“, kazao je Marchionne na sastanku Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA) i naglasio da „možemo biti aktivan partner svuda širom svijeta“, prenosi Reuters.

On je više puta ponavljao da autokompanije moraju tražiti partnere kako bi dijelile razvojne i troškove proizvodnje, a na pitanje traži li partnera u Evropi, rekao je da ih „nije mnogo ostalo“, ali da „traga za svima“.

Povodom mogućeg partnerstva u Aziji, prije svega sa Suzukijem i Mazdom, Marchionne je naglasio da „postoje mnoge mogućnosti, uključujući i tu“.

Komentirajući moguću alijansu General Motorsa (GM) i Peugeot-Citroena (PSA), prvi čovjek Fiat-Chryslera je naveo da je vrlo važno da Evropa rješava pitanja.

Ako eventualno dođe do dogovora GM i PSA, onda će oni postaviti pitanje prekomjernih kapaciteta, rekao je Marchionne i istakao da „oni to moraju učiniti“.

Prekomjerni kapaciteti

Marchionne je upozorio na probleme proizvodnje automobila u Evropi i na prekomjerne kapacitete, imajući u vidu pad prodaje vozila.

On je ocijenio da će ova godina biti „relativno teška“ i da se može očekivati smanjivanje tražnje.

Proizvodnja automobila u Evropskoj uniji porasla je 2,7 posto u 2011. godini, ali se očekuje da će prodaja novih automobila ostati na istom nivou do 2014. godine.

Prekomjerni kapaciteti i manja prodaja nisu jedini problemi u regiji. Glavni među njima su nedovoljna fleksibilnost radne snage, smatra Marchionne, ističući da je to veći problem od troškova zaposlenih.

Fiat dugo vodi tešku bitku za fleksibilnost ugovora o radu u Italiji.

Marchionne je naglasio da je za razliku od Italije, situacija u SAD mnogo bolja, gdje su sindikati prihvatili ugovore kojima se predviđa višesmjenski rad.

Izvor: Agencije