Fiat u Srbiji otpušta trećinu radnika

Srbija je posljednje dvije godine pokušavala prodati 10.000 modela Fiat 500L na ruskom tržištu (EPA)

Zajedničko poduzeće talijanskog Fiata i države Srbije, Fiat Automobili Srbije, otpustit će skoro trećinu ukupnog broja zaposlenika u Kragujevcu, zbog smanjene potražnje za modelom 500L na domaćem i svjetskom tržištu.

Beogradski Danas navodi, pozivajući se na informacije iz uprave Fiata, kako je ta tvrtka odlučila otpustiti čak 900 od ukupno 3.200 radnika u kragujevačkoj tvornici.

Prema informacijama lista, uprava Fiata je o tome prethodno obavijestila sindikat, koji se ne slaže s ponuđenom visinom otpremnina, pošto talijanski proizvođač nije voljan radnicima dati više od minimalnog iznosa određenog Zakonom o radu.

‘Država ispunila obaveze’

Većina zaposlenika u kragujevačkoj tvornici su mladi radnici, s malo godina staža, što znači da ni njihove otpremnine ne bi bile velike.

Za gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, sina predsjednika Tomislava Nikolića, ukidanje jedne proizvodne smjene u FAS-u nije neočekivano, “imajući u vidu da nema dovoljno potražnje za modelom koji se proizvodi”.

Istodobno kaže kako će otpuštanje pogoditi ne samo radnike i njihove obitelji, već i gradski proračun, s obzirom da će porez na zarade koje grad prihoduje od uposlenika u FAS-u biti manji za više od 300.000 eura mjesečno.

Potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je beogradskom tisku da je država “ispunila sve obaveze” prema Fiatu i da to ne može biti razlogom otpuštanja zaposlenika u kragujevačkoj tvornici.

Zajedničko poduzeće FAS u Srbiji proizvodi i diljem svijeta izvozi nove modele “Fiat 500 L”.

Udio države Srbije u FAS-u je 33 posto.

Najveća investicija u Srbiji

Tvornica, vrijedna oko milijardu eura, otvorena je 16. travnja 2012. godine i ocijenjena kao najveća investicija u Srbiji u minulih nekoliko desetljeća.

Srbija je posljednje dvije godine pokušavala prodati 10.000 modela Fiat 500L na ruskom tržištu.

Čak je premijer Aleksandar Vučić za taj aranžman izravno pred TV-kamerama pitao ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali dogovor nije postignut.

Uz sadašnju razinu proizvodnje, FAS bi tih 10.000 automobila mogao izbaciti na tržište za manje od mjesec dana.

Izvor: Agencije