Fidel Castro: Ne vjerujem politici SAD-a

Zdravstveno stanje Fidela Castra, koji se u javnosti nije pojavio od 8. januara 2014, povod je za brojna nagađanja (AP)

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro, koji se već više od godinu dana nije pojavljivao u javnosti, napisao je u ponedjeljak pismo u kojem kaže da ne vjeruje Sjedinjenim Američkim Državama, ali je ipak za približavanje Havane Washingtonu.

„Ne vjerujem politici Sjedinjenih Američkih Država, nisam uopće razgovarao s njima, ali to nipošto ne znači da ne želim mirno rješenje sukoba“, rekao je 88-godišnji bivši predsjednik države, u pismu naslovljenom na studentsku organizaciju i pročitanom na državnoj televiziji.

Otac kubanske revolucije, koji je 2006. zbog zdravstvenih razloga vlast prepustio bratu Raulu, pružio je podršku politici svog nasljednika prema Washingtonu, nakon historijske objave postepene normalizacije veza dviju država.

„Kubanski predsjednik je donio ispravne mjere s obzirom na svoje ovlasti (…) Uvijek ćemo se zauzimati za saradnju i prijateljstvo svih naroda svijeta, pa i naših političkih protivnika“, rekao je Castro, prekinuvši višemjesečnu šutnju.

Pismo Maradoni

Zdravstveno stanje Fidela Castra, koji se u javnosti nije pojavio od 8. januara 2014, povod je za brojna nagađanja posljednjih sedmica.

Te glasine, koje uglavnom prenose novine i portali kubanskog iseljeništva, potakla je sredinom decembra činjenica da „comandante“ ne istupa u javnosti dok se najavljuje zatopljenje s SAD-om i povratak u zemlju kubanskih agenata koje je oslobodio Washington.

Prvi put je prekinuo višemjesečnu šutnju 12. januara poslavši pismo starom prijatelju, argentinskom nogometašu Diegu Maradoni koji je tada boravio na komunističkom otoku zbog snimanja filma.

Izvor: Agencije