Fidel pohvalio rukovanje brata Raula i Obame

Raul Castro se rukovao s Barackom Obamom na komemoraciji Nelsonu Mandeli 10. decembra (Reuters)

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro pozdravio je u četvrtak kratak susret i rukovanje svog brata i predsjednika Kube Raula Castra s američkim predsjednikom Barackom Obamom na komemoraciji preminulom bivšem južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mandeli 10. decembra u Johannesburgu.

“Čestitam Raulu na njegovom briljantnom nastupu, a naročito na nepokolebljivosti i dostojanstvenosti kada se – prijateljskim, ali odlučnim gestom – pozdravio s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država i rekao mu na engleskom: ‘Gospodine predsjedniče, ja sam Castro'”, rekao je Fidel Castro.

Obama, koji je u tom trenutku krenuo ka podiju da bi održao govor i odao poštu Mandeli na stadionu u Johannesburgu, zastao je i rukovao se s kubanskim predsjednikom.

Prvi put nakon 13 godina

Predsjednici Kube i SAD-a tom prilikom nisu razmijenili mnogo riječi, ali su Fidelove opaske, iznijete u članku koji je objavio kubanski list Granma, jasno stavile do znanja da on odobrava način na koji je njegov brat postupio u tom trenutku.

Ovo je bio prvi put da su se lideri dviju zemalja, koje su bile na protivničkim stranama tokom Hladnog rata, rukovali od 2000. godine, kada se tadašnji američki predsjednik Bill Clinton rukovao s Fidelom Castrom na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjnih naroda u New Yorku.

Rukovanje Raula Castra i Obame prošle sedmice u Johanesburgu bilo je, također, tek drugo po redu rukovanje jednog američkog i jednog kubanskog predsjednika od kako je 1959. godine izbila Kubanska revolucija.

Fidela Castra, koga muče zdravstveni problemi, brat Raul je zamijenio na čelu zemlje 2006. godine, ali je Fidel ostao izuzetno utjecajan kao otac Kubanske revolucije.

Izvor: Agencije