FIFA daje milione za nastup igrača na SP-u

Blatter poručio političarima da se ne miješaju u nogomet (EPA)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) podijelit će klubovima 209 miliona dolara za učešće njihovih igrača na Mundijalu 2018, a isto toliko i za Svjetsko prvenstvo 2022, rezultat je dogovora sa Evropskom klupskom asocijacijom.

“Ukupno 209 miliona dolara će biti distribuirano između klubova koji će pustiti svoje igrače da igraju za svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Ista suma je određena i za 22. Mundijal koji će biti održan u Kataru 2022. godine”, stoji u saopćenju FIFA-e.

To je skoro trostruko povećanje u odnosu na 70 miliona dolara koliko je podijeljeno klubovima uoči prvenstva svijeta 2014. u Brazilu, prenosi Tanjug.

“Napravili smo veliki korak u promoviranju odnosa između FIFA-e i klubova u duhu međusobne i konstruktivne saradnje”, rekao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

U četvrtak je objavljeno da će Mundijal 2022. godine u Kataru biti održan u novembru i decembru.

Novim dogovorom potvrđena je obaveza FIFA-e da igračima isplaćuje cijelu klupsku zaradu u slučaju povrede tokom igranja za reprezentaciju.

Evropska nogometna unija (UEFA) plaća klubovima 163 miliona dolara za učešće igrača na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine.

Upozorenje Blattera

Blatter je poručio političarima da prestanu da se miješaju u nogometne poslove.

Reagiranje Blattera uslijedilo je nakon što je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u ponedjeljak pozvao svoje saveznike na bojkot Mundijala 2018. godine “dok Rusija ne povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine”.

“Sve više je miješanja politike u fudbal, bilo je slučajeva u Africi, Evropi, Južnoj Americi… Pozivamo političare da prestanu sa uplitanjem u sport. Svjetsko prvenstvo 2018. godine bit će održano u Rusiji, to je sigurno. Oni rade veoma naporno i bojkot Svjetskog prvenstva, ili bilo kog sportskog događaja, nikada ne bi bilo pravo rješenje”, rekao je Blatter.

Sedamdesetdevetogodišnji Blatter želi peti mandat na mjestu prvog čovjeka FIFA-e, a na izborima 29. maja u Cirihu njegovi protukandidati biće predsjednik Nogometnog saveza Holandije Michael van Praag, bivši portugalski reprezentativac Luis Figo i jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

Izvor: Agencije