FIFA: Doživotna zabrana za Jadua i Bedoyu

Sergio Jadue (skroz lijevo) i Luis Bedoya (skroz desno) suspendirani su doživotno zbog malverzacija (Reuters)

Etički odbor Međunarodne nogometne federacije (FIFA) doživotno je suspendirao nekadašnje potpredsjednike Konfederacija Južne Amerike Sergia Jadua i Luisa Bedoyu zbog malverzacija, priopćila je ta organizacija u petak.

Bivši predsjednici Nogometnog saveza Čilea i Kolumbije proglašeni su krivim na temelju pet točaka etičkog kodeksa u FIFA-i, među kojima je i podmićivanje, prenosi Tanjug.

Njih dvojica su prošlog prosinca priznali da su uzimali mito i vodili se nelegalnim radnjama, zajedno s još oko 30 čelnika, uglavnom iz Latinske Amerike.

Prije njih i iz sličnih razloga, Etički odbor FIFA-e suspendirao je bivše predsjednike UEFA-e i FIFA-e Michela Platinija, odnosno Seppa Blattera na šest godina, dok je bivši glavni tajnik Jerome Valcke dobio 12 godina.

Doživotna zabrana za Weba

U četvrtak je Etički odbor FIFA-e otvorio postupak protiv bivšeg dopredsjednika Jeffreya Webba i zatražio da mu se doživotno zabrane aktivnosti u nogometu.

Webb, koji je bivši prvi čovjek Sjeverne i Centralne Amerike, prošlog svibnja uhapšen je s još šest visokih dužnosnika FIFA-e zbog korupcije u toj asocijaciji.

“Konačni izvještaj proslijeđen je sudskoj komori, s preporukom da se Webb doživotno izbaci iz nogometa”, navodi se u priopćenju FIFA-e.

Osumnjičen je, po nalogu američkih vlasti, za pranje novca, reketiranje i korupciju, s naglaskom na izbor domaćina svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koji su dodijeljeni Rusiji i Kataru.

Izvor: Agencije