FIFA doživotno suspendirala Chucka Blazera

Chuck Blazer jedan je od čelnika FIFA-e optuženih za korupciju koji se izjasnio krivim (EPA)

Bivši član Izvršnog komiteta Međunarodne nogometne federacije Chuck Blazer dobio je doživotnu zabranu obavljanja svih nogometnih aktivnosti, zbog umiješanosti u mito i korupciju.

Etički komitet FIFA-e saopćio je da je Blazer bio “ključni igrač u planovima vezanim za ponudu, prihvatanje, isplatu i prijem neobjavljenih i nezakonitih isplata i ostale prevare”.

Sedamdesetogodišnji Blazer jedan je od optuženih za korupciju koji se izjasnio krivim i tajno odlučio da sarađuje s američkim istražnim organima, prenosi Tanjug.

Primanje mita

Priznao je da je, zajedno s drugim članovima vrhovnog tijela FIFA-e, pristao primiti mito kako bi glasali za Francusku i Južnoafričku Republiku kao domaćine Mundijala 1998. i 2010. godine.

Upravo njegovo svjedočenje pomoglo je američkim vlastima da stvore osnovu za pokretanje masovne istrage korupcije u FIFA-i, koja je krajem maja dovela do hapšenja sedmerice visokih zvaničnika te organizacije u Cirihu, a potom i do ostavke prvog čovjeka Seppa Blattera.

Predsjednik FIFA-e Blatter podnio je 2. juna ostavku na tu funkciju u Cirihu, nakon što je četiri dana prije toga osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA-e.

Blazer je bio član Izvršnog komiteta FIFA-e u periodu od 1997. do 2013. godine, a bio je i generalni sekretar CONCACAF-a od 1990. do 2011. godine.

Izvor: Agencije