FIFA izašla iz kamenog doba

Svjetska nogometna federacija (FIFA) popustila je silnom pritisku javnosti i pristala na uvođenje moderne tehnologije u nogomet, dok se Evropska nogometna asocijacija (UEFA) i dalje protivi uvođenju pomoći ovog tipa.

Dio nogometnih analitičara smatra kako je ovo jedna od najvažnijih odluka u historiji 127 godina stare organizacije koja je pokazala kako je i „FIFA izašla iz kamenog doba“.

Odbor za nogometna pravila FIFA-e (IFAB) je odobrio uvođenje sistema Hawk-eye i GoalRef kojima se utvrđuje je li lopta prošla gol liniju. Testiranja su trajala oko devet mjeseci i IFAB ima pozitivna iskustva s oba.

„Sretan sam zbog ove odluke koja je pokazala kako FIFA može ići naprijed. Došlo je vrijeme za tehnologiju, međutim samo kako bi se utvrdilo je li lopta prošla gol-liniju. Ovo je moderna odluka koja prati razvoj nogometa. S novim načinima igre i raznim taktikama sve je teže postići gol. Zbog toga je bitno da se registrira svaki regularni pogodak“, kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

„Odluku sam promijenio nakon Svjetskog prvenstva 2010. godine kada nije priznat regularan pogodak Engleza u susretu protiv Njemačke. Bio sam šokiran, a kao predsjednik FIFA-e ne mogu dopustiti da se takve stvari događaju na svjetskom prvenstvu.”

Sporne situacije

UEFA se, za razliku od svjetske kuće nogometa, još protivi uvođenju tehnologije, a predsjednik Michel Platini smatra kako su „greške sastavni dio igre“, te je poručio da „tehnologiju treba što dalje držati od nogometa“.

„Ja i dalje želim da nogomet ima ljudske okvire i ljudsko lice. Ne želim ga pretvoriti u poligon za razna tehnološka pomagala. Jedino uvodimo gol-tehnologiju i nema šanse da uvedemo još neko drugo pomagalo“, dodao je Blatter.

Engleski član IFAB-a Alex Horne smatra kako uvođenje „gol-tehnologije“ neće utjecati na samu igru zbog čega je i „dobilo zeleno svjetlo“.

„Niko od nas nikada ne bi dozvolio uvođenje tehnološkog pomagala koje bi promijenilo način igre ili nogometna pravila. Ovo je pomoć za sudije kako bi se riješile neke sporne situacije“, istakao je.

Hawk-eye se već uspješno primjenjuje u tenisu i kriketu.


Neslaganje Platinija i Blattera [EPA]

Na nogometnim terenima kada lopta prođe gol-liniju, sudija na svoj ručni sat prima signal koji označava da je gol postignut. Također, odmah se stvara 3D televizijska snimak gola. Cijeli proces traje manje od sekunde, ali su troškovi instalacije vrlo visoko.

Skupo uvođenje

Kod GoalRefa koristi se mikročip u lopti, te magnetski valovi koji se emitiraju pomoću antena postavljenih na prečku i stative. Sistem detektira bilo kakvu promjenu u magnetskom polju iza ili ispred gol-linije pomoću čega se određuje je li gol postignut. Ova tehnologija je jeftinija, ali nema potvrdu 3D snimka.

Hawk-Eye su izmislili Britanci, a GoalRef je njemačko-danska kreacija.

Uvođenje novog sistema neće biti jeftino.

„Svjesni smo toga. Međutim, na velikim takmičenjima kao što je svjetsko prvenstvo moramo biti sigurni za svaki gol. Nema povratka ako se napravi greška“, zaključio je Blatter.

Svjetsku premijeru gol-tehnologija će imati u decembru na Svjetskom klupskom prvenstvu, a ako se pokaže opravdanom, FIFA će je upotrijebiti na Kupu konfederacija 2013. i Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu.

Nogometna historija bilježi mnogo „golova duhova“, pogodaka koje su ovako prozvali zbog činjenice da nisu bili priznati premda je lopta prošla gol-liniju ili su bili priznati iako je bilo upitno je li lopta ušla u gol.

Veliki neredi

Jedini naslov u svojoj historiji Englezi su osvojili na Svjetskom prvenstvu 1966. godine pred svojim navijačima, premda ni 46 godina nakon utakmice nije poznato je li pogodak Geoffa Hursta regularan.

U 101. minuti, utakmice pri rezultatu 2:2, Hurst je pucao, a lopta se odbila od prečku i pala na liniju ili u gol. Glavni sudija nije vidio, no pomoćni je pokazao na centar. Na kraju je Engleska slavila 4:2, a Nijemci i danas tvrde kako gol nije postignut.

U meču prvog kola SP-a 1986, Brazil je pobijedio Španiju 1:0 golom Socratesa, premda je utakmica trebala završiti 1:1. Michel je postigao gol nakon što se lopta od stative odbila iza gol-linije, no australski sudija Chris Bambridge nije priznao gol.

Jedna od spornih situacija sa velikim posljedicama desila se 2000. godine u finalu afričkog Kupa nacija, kada je Kamerun na penale (4:3) savladao Nigeriju kojoj je poništen regularan gol. Lopta je nakon udarca Viktora Ikpebe u četvrtoj seriji pogodila prečku od koje se odbila iza gol linije, no glavni i pomoćni sudac nisu priznali gol. Kamerun je slavio, a nakon meča su se desili veliki neredi nigerijskih navijača.

U januaru 2005. godine, Manchester United i Tottenhem odigrali su meč engleskog prvenstva bez postignutih golova.

Bila je 89. minuta kada je veznjak Tottenhama Pedro Mendes s centra pokušao iznenaditi golmana Uniteda Roya Carrolla. Premda se lopta činila laganom, ispala je iz ruku čuvara mreže i upala barem jedan metar u gol.

Carroll je loptu izbacio i nastavio igrati kao da se ništa nije dogodilo, a glavni sudija Mark Clattenburg i njegov pomoćnik na toj strani Rob Lewis bili su predaleko i nisu vidjeli gol.

Lampardov gol

Ponovo se incident desio u duelu Nijemaca i Engleza, ovaj put u osmini finala SP-a 2010. godine, a on je najzaslužniji što je Blatter promijenio mišljenje.

U trenucima dok je Engleska gubila 1:2, Frank Lampard je postigao gol za izjednačenje. Lopta se odbila od prečku i pala iza gol-linije i pogodak je bio ispravan. No, urugvajska sudijska trojka na čelu sa Jorgeom Larriondom nije priznala pogodak. Njemačka je potom još dva puta zatresla mrežu Davida Jamesa i rezultatom 4:1 izborila plasman u polufinale.

Jedna od ključnih utakmica za ovogodišnji naslov prvaka Italije, odnosno „Scudetto“ odigrana je u februaru 2012. godine kada su 1:1 igrali Milan i Juventus.

Milan je vodio 1:0, kada je Sulley Muntari udarcem glavom svladao Gianluigia Buffona za 2:0. Lopta je prošla crtu barem jedan metar, no gol nije priznat. „Stara dama“ je potom izjednačila, a kasnije osvojila naslov prvaka.

Posljednji primjer desio se na nedavno okončanom EURO-u u Poljskoj i Ukrajini, tačnije u duelu grupne faze između Ukrajinaca i Engleza.

Kod rezultata 1:0 za Englesku, domaćinu je poništen regularan pogodak. John Terry je loptu Marka Devića izbacio iz gola kada je već prošla gol-liniju. Premda je utakmicu vodilo pet sudaca, niko nije vidio gol. Ukrajina je izgubila i ostala bez plasmana u četvrtfinale takmičenja, a za Ukrajince je mala utjeha kako su mađarske sudije odmah poslate kući.

Izvor: Agencije