FIFA: Kazna Grčkoj 75.000, a BiH 23.500 eura

Iza gola golmana bh. tima Asmira Begovića stajao je i transparent sa porukom 'Nož, žica, Srebrenica' (Arhiva)

Svjetska nogometna federacija (FIFA) kaznila je nogometne saveze Bosne i Hercegovine i Grčke zbog incidenata tokom kvalifikacijske utakmice za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. u novembru.

FIFA je kaznila Nogometni savez BiH s 25.000 švicarskih franaka ( 23.500 eura) zbog incidenta sa bakljama, dok će Grčka, zbog nesportskog navijanja i isticanja transparenata, na račun FIFA-e uplatiti 80.000 franaka (75.000 eura).

Simboli četničkog pokreta

Grčki navijači na stadionu Georgios Karaiskakis na nekoliko mjesta na tribinama istakli su simbole četničkog pokreta, a iza gola golmana bh. tima Asmira Begovića stajao je i transparent sa porukom “Nož, žica, Srebrenica“.

Sredinom poluvremena grčki navijači su pokušali preći na dio tribina sa bh. navijačima, ali je incident spriječen intervencijom redara.

U 32. minuti meča, nakon postignutog gola Miralema Pjanića, bh. navijači zapalili su nekoliko baklji i bacili ih ka tribinama na kojima su bili grčki navijači, no i ta situacija je prevaziđena intervencijom nadležnih organa na stadionu.

Nogometni savez Grčke i vlada te zemlje osudili su ranije potez svojih navijača zbog transparenta.

Najveću kaznu od 42.000 eura dobila je Nogometna asocijacija Engleske, jer su na meču sa Škotskom nogometaši na crnom floru nosili cvijet maka. Isto su učinili i reprezentativci Škotske, ali kazna njihovom savezu iznosi 18.000 eura.

Kazna od 18.000 eura izrečena je i Nogometnom savezu Velsa, čiji su igrači nosili crni flor protiv Srbije. Najbolje je prošao Nogometni savez Sjeverne Irske, koji je kažnjen sa 14.000 eura zbog održane minute šutnje.

FIFA zabranjuje na svojim utakmicama svaku oznaku koja bi mogla da se protumači kao politička ili vjerska poruka.

Izvor: Agencije