FIFA kaznila BiH, Crnu Goru, Albaniju

Albanski navijači su prekinuli meč na skoro 10 minuta tokom drugog poluvremena i primorali sudiju da povuče timove u svlačionice (Reuters)

Svjetska nogometna asocijacija FIFA kaznila je nogometne saveze Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i još nekoliko država zbog korištenja pirotehnike na utakmicama, prenose agencije saopćenje svjetske kuće nogometa.

Tako će Nogometni savez BiH platiti 35.000 (meč na domaćem terenu protiv Gibraltara), a Crna Gora 15.000 švicarskih franaka (domaći meč protiv Poljske) zbog korištenja pirotehničkih sredstava na kvalifikacijskim mečevima za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Prekid u Palermu

Najgore je prošao Nogometni savez Albanije koji, zbog prekida kvalifikacijske utakmice u Palermu protiv domaće Italije, mora platiti 100.000 švicarskih franaka. Albanski navijači su prekinuli meč na skoro 10 minuta tokom drugog poluvremena i primorali sudiju da povuče timove u svlačionice.

Tokom prvog dijela, Italijan Daniele De Rossi morao je duže čekati da izvede penal zbog petardi na terenu.

Te noći je sa 2:0 slavila Italija, ali i njen nogometni savez mora platiti 15.000 franaka zbog „nedozvoljenog ponašanja navijača, odnosno bacanja petardi“.

Zbog pirotehnike je kažnjen i Nogometni savez Poljske sa globom od 17.500 franaka.

Kazne zbog uvreda

Iz FIFA-e je saopćeno kako je i nekoliko američkih timova kažnjeno zbog homofobnih uzvika, a u skladu sa sve jačom akcijom protiv vrijeđanja protivničkih igrača.

Tako Meksiko mora platiti 10.000 franaka zbog uvreda na račun igrača Kostarike – ovo je osmi put da su Meksikanci za ovakve poteze kažnjeni tokom kvalifikacija za Mundijal naredne godine.

Brazil mora platiti 35.000 franaka zbog navijačkog vrijeđanja igrača Paragvaja, a Argentini globa iznosi 20.000 franaka za isti prekršaj protiv Čilea.

Izvor: Agencije