FIFA kaznila Bugare i Mađare zbog navijača

Svjetska kuća nogometa ponašanje mađarskih navijača nazvala "odvratnim" (AFP)

Svjetska nogometna federacija (FIFA) u utorak je objavila kako će nogometna reprezentacija Bugarske narednu domaću utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu morati odigrati pred praznim tribinama zbog rasističkog ponašanja navijača.

Istom kaznom je kažnjen i državni tim Mađarske, zbog antisemitskog navijanja protiv reprezentacije Izraela, saopćila je FIFA.

U neuobičajeno oštrom saopćenju svjetske kuće ovog sporta, koja se u posljednje vrijeme bori protiv brojnih problema povezanih sa rasizmom, navodi se kako je ponašanje mađarskih navijača, tokom prijateljske utakmice u Budimpešti u augustu, „odvratno“.

„Članovi Disciplinskog komiteta FIFA-e bili su jednoglasni u osudi odvratne epizode rasizma, antisemitizma, političkih provokacija, kao i agresivnog ponašanja koje su prikazali navijači nacionalne reprezentacije Mađarske“, stoji u saopćenju, prenosi agencija Reuters.

Imitiranje majmuna

Ovaj slučaj se razvio nakon izvještaja grupe FARE (Nogometom protiv rasizma u Evropi) i jevrejskih udruženja nakon incidenata na utakmici, koja je okončana rezultatom 1:1.

Mađari će također morati platiti i novčanu kaznu od 40.000 švicarskih franaka (43.200 dolara). Njihova naredna domaća utakmica u borbi za plasman na Mundijal je protiv Rumuna u martu.

Bugarska, koja mora platiti globu od 35.000 franaka, kažnjena je zbog ponašanja navijača na kvalifikacionoj utakmici za SP 2014. protiv Danske u oktobru.

Danci su se žalili kako su bugarski tifozi imitirali majmune kada je u igru, tokom drugog poluvremena na stadionu Vasil Levski u Sofiji, ušao tamnoputi igrač gostiju Patrick Mtiliga. I ova utakmica je okončana rezultatom 1:1.

Bugarska će 22. marta ugostiti selekciju Malte.

Izvor: Agencije