FIFA: Novi predsjednik definitivno 26. februara

Sepp Blatter je na poziciji predsjednika FIFA-e još od daleke 1998. godine. (EPA)

Izvršni komitet Međunarodne nogometne federacije potvrdio je u utorak da će u februaru 2016. godine biti održani izbori za novog predsjednika FIFA-e.

FIFA je, nakon vanrednog sastanka Izvršnog komiteta, objavila da će izbori biti održani u Cirihu 26. februara, na vanrednom kongresu te organizacije, kada će se saznati nasljednik Seppa Blattera.

Rukovodstvo FIFA-a uzdrmano je nakon što je Etička komisija na 90 dana suspendirala predsjednika Blattera, generalnog sekretara Jeromea Valckea i prvog čovjeka Evropske nogometne federacije Michela Platinija, dok traje istraga švicarskih vlasti o mogućoj korupciji.

Blatter je na poziciji predsjednika FIFA-e još od daleke 1998. godine.

Kandidaturu na izborima do sada su zvanično najavili Platini, jordanski princ Ali bin al-Hussein i bivši kapiten reprezentacije Trinidada i Tobaga David Naked.

Platini je donedavno važio za apsolutnog favorita u trci za predsjednika, ali su mu šanse znatno opale, pošto ni Blatter, ni on ne mogu objasniti sumnjivu isplatu od dva miliona švicarskih franaka iz 2011. godine, koliko je Francuz dobio za savjetodavni posao u periodu od 1998. do 2002. godine.

Najava niza reformi

Bivši švicarski reprezentativac Ramon Vega i predsjednik Azijske nogometne konfederacije, šeik Salman Bin Ibrahim Al Khalifa, za sada su samo najavili učešće u utrci za prvog čovjeka FIFA-e.

FIFA je u utorak obznanila niz reformi koje bi trebale biti prihvaćene na vanrednom kongresu, a predlaže se veći broj žena u izvršnim tijelima, dok budući predsjednik neće moći obnašati dužnost više od 12 godina.

Odbor za reforme FIFA-e predložio je i da predsjednik ubuduće neće moći biti niko stariji od 74 godine.

Odbor za reforme predviđa da se ukine institucija Izvršnog odbora i ustanovi vijeće koje bi preuzelo odgovornost za izvršne odluke, a u tom vijeću bi bilo najmanje šest žena, bar po jedna iz svake konfederacije.

O ovim novinama odlučivat će vanredni kongres FIFA-e 26. februara, na kojem će glasati svaka od 209 članica organizacije.

Izvor: Agencije