FIFA objavila 10 kandidata za najljepši gol

Robin van Persie je za kandidat za nagradu zbog pogotka glavom protiv Španije na Mundijalu (Getty Images)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je deset kandidata za najljepši pogodak 2014. godine, a zanimljivo među kandidatima za nagradu “Ferenc Puskas” nalazi se i jedna nogometašica.

Kandidati za nagradu su napadač Paris Saint-Germaina Zlatan Ibrahimović za pogodak petom Bastiji, sada već bivši napadač Atletico Madrida Diego Costa za ‘škarice’ u susretu protiv Getafea, Holanđanin Robin van Persie za sjajan pogodak glavom protiv Španije na svjetskom prvenstvu u Brazilu, Kolumbijac James Rodriguez za volej protiv Urugvaja u osmini finala SP-a, Australac Tim Cahill također za volej protiv Holandije na World Cupu, Meksikanac Marco Fabian za lob u pobjedi Cruz Azula u sudačkoj nadoknadi utakmice protiv Pueble, napadač Sanfrecce Hiroshime Japanac Hisato Sato, napadač Vancouver Whitecapsa Brazilac Camilo Sanvezzo, napadač Fulhama Pajtim Kasami, te Irkinja Steph Roche za pogodak u susretu nacionalnog prvenstva.

Za najbolji gol godine može se glasati na internetskoj stranici fifa.com, a prvi krug glasanja trajat će do 1. decembra kada će lista biti smanjena na tri gola. Drugi krug glasanja će trajati do 12. januara 2015. kada će biti proglašen pobjednik tokom svečanosti proglašenja najboljeg nogometaša godine.

Prošle godine slavio je Zlatan Ibrahimović, a dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su i Slovak Miroslav Stoch (2012), Brazilac Neymar (2011), Turčin Hamit Altintop (2010) i Portugalac Cristiano Ronaldo (2009).

Ovogodišnje kandidate možete pogledati ovdje.

Kandidati:

Tim Cahill (utakmica Australija – Holandija na SP-u u Brazilu)

Diego Costa (utakmica španskog prvenstva Atletico Madrid – Getafe)

Marco Fabian (utakmica meksičkog prvenstva Cruz Azul – Puebla)

Zlatan Ibrahimović (utakmica francuskog prvenstva PSG – Bastia)

Pajtim Kasami (utakmica engleskog prvenstva Crystal Palace – Fulham)

Stephanie Roche (utakmica irskog prvenstva Peamount United – Wexford Youths)

James Rodriguez (utakmica Kolumbija – Urugvaj na SP-u)

Camilo Sanvezzo (utakmica MLS-a Vancouver Whitecaps – Portland Timbers)

Hisato Sato (utakmica japanskog prvenstva Sanfrecce Hiroshima – Kawasaki Frontale)

Robin van Persie (utakmica Holandija – Španija na SP-u)

Izvor: Agencije