FIFA: Od 2026. na Mundijalu 48 reprezentacija

Na današnjem sastanku FIFA-e u švicarskom Cirihu je ova odluka donijeta jednoglasno, pa će poslije šampionata u Rusiji naredne, kao i Kataru 2022. godine, Mundijal brojati rekordnih 48 reprezentacija (EPA)

Svjetska nogometna asocijacija FIFA odlučila je danas proširiti Svjetsko prvenstvo na 48 učesnika, a ovaj format bit će na snazi od Mundijala 2026. godine, prenose agencije.

Kako je saopćeno iz krovne kuće svjetskog nogometa, svjetsko prvenstvo će se po novom formatu igrati u 16 grupa sa po tri tima.

Glavni zagovornik te ideje bio je prvi čovjek FIFA Gianni Infantino, uprkos brojnim negodovanjima najvećih klubova, ali je dobio podršku velike većine nacionalnih saveza, prenose agencije.

Dodatna milijarda dolara FIFA-i

Na današnjem sastanku FIFA-e u švicarskom Cirihu je ova odluka donijeta jednoglasno, pa će poslije šampionata u Rusiji naredne, kao i Kataru 2022. godine, Mundijal brojati rekordnih 48 reprezentacija.

Za sada nije još poznato gdje će se igrati prvenstvo planete 2026. godine, a velika je mogućnost da će domaćin biti neka država Sjeverne Amerike, navode mediji.

Članice FIFA-e, njih 211, imalo je pet mogućnosti za odabir – dvije sa po 40 učesnica SP-a, dvije sa po 48, te trenutni model (32 učesnice).

Dakle, 48 timova će biti raspoređeno u 16 grupa po tri tima, a najgori tim iz svake grupe će biti eliminiran u ovoj fazi.

Ovaj sistem će povećati broj utakmica Mundijala sa 64 na 80, te donijeti dodatni prihod od jedne milijarde dolara FIFA-i.

Izvor: Agencije