FIFA priznala prodaju glasova za domaćinstva SP-a

Brojne istrage za mito i manipuliranje vode se u vezi s dodjeljivanjem domaćinstava svjetskih prvenstava (Arhiva)

Svjetska nogometna asocijacija, u dokumentima koje je predala američkim vlastima, priznaje kako su članovi njenog izvršnog odbora u nekoliko navrata prodali svoje glasove pri izboru domaćina svjetskih prvenstava.

U saopćenju objavljenom u srijedu, svjetska kuća nogometa je objavila kako traži odštetu u SAD-u kao žrtva korupcije bivših zvaničnika.

“Osuđeni su zloupotrijebili pozicije povjerenja koje su držali u FIFA-i i drugim međunarodnim nogometnim organizacijama te napravili tešku i dugotrajnu štetu toj organizaciji, njenim članicama i nogometnim zajednicama”, naveo je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Manipuliranje sredstvima

“Novac koji su uzeli pripada svjetskom nogometu i bio je namijenjen za razvoj i promociju sporta. FIFA, kao svjetsko upravljačko tijelo nogometa, želi nazad svoj novac i odlučni smo uzeti ga bez obzira koliko će to trajati.”

Ranije je objavljeno kako FIFA zahtijeva odštetu u desecima miliona dolara od korumpiranih zvaničnika kojima prijete tužbe u Sjedinjenim Američkim Državama zbog skandala koji su potresli svjetski nogomet.

Svjetska kuća nogometa, u svjetlu prikupljenih dokaza o korupciji u ovom sportu, otvoreno optužuje Južnu Afriku za plaćanje deset miliona dolara kako bi osigurala glasove i domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2010. godine, javljaju agencije.

Iz FIFA-e, također, ističu kako je jedan od optuženih, bivši potpredsjednik te institucije Jeffrey Webb, navodno predvodio sve u raskošnom stilu života, iako je prihvatio isporučiti milione dolara kao dio dogovora s američkim vlastima.

Brojne istrage za mito i manipuliranje vode se povodom dodjeljivanja domaćinstava svjetskih prvenstava.

Sepp Blatter, bivši predsjednik FIFA-e, najzvučnije je ime među 39 pojedinaca kojima prijete tužbe u SAD-u zbog 200 miliona dolara, koliko iznose podmićivanja.

Iz FIFA-e priznaju rašireno manipuliranje sredstvima u proteklim decenijama te optužuju optužene zvaničnike za korupciju.

Zakulisni dogovori i tajne isplate

“Korumpiranjem tih turnira, mečeva, sponzorstava i drugih nogometnih poslova kroz zakulisne dogovore i tajne isplate, optuženi su uvukli FIFA-u u svoje strašne poslove i okaljali joj ime”, navodi se u zahtjevu FIFA-e za odštetu, koji su predali američkim vlastima.

U saopćenju FIFA-e se navodi da se procjenjuje kako su “najmanje deseci miliona dolara nelegalno oduzeti od nogometne zajednice, kroz podmićivanje, nagrađivanje i druge oblike korupcije”.

“Taj će iznos vjerovatno rasti kako se istraga nastavlja.”

Izvor: Al Jazeera i agencije