FIFA traži istragu zbog komentara o bananama

Tavecchijevi rasistički komentari naišli su na val osuda u italijanskoj i međunarodnoj sportskoj javnosti (Getty Images)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) zatražila je od Talijanskog nogometnog saveza (FIGC) da istraži navode o rasizmu u komentarima kandidata za predsjednika te federacije Carla Tavecchija.

On se pogrdno izrazio govoreći o afričkim nogometašima, rekavši da su to igrači “koji jedu banane”, prenosi Tanjug.

Tavecchijevi rasistički komentari naišli su na val osuda u talijanskoj i međunarodnoj sportskoj javnosti.

Ponudio ispriku

Tavecchio je tijekom skupštine Talijanskih amaterskih liga rekao da bi Italija trebala poduzeti slične korake kao Engleska, koja dozvoljava nogometašima da igraju “samo ako su profesionalci”.

“Ovdje umjesto toga imamo situaciju da oni koji su do jučer jeli banane odjednom postaju prvi igrači Lazija”, rekao je tom prilikom 71-godišnji Tavecchio.

Upitan u vezi s rasističkim komentarima koji se tiču afričkih nogometaša, Tavecchio je rekao “da se ne sjeća je li baš upotrijebio riječ “banana”, ali da je svakako mislio na nedostatak profesionalizma.

Ponudio je ispriku svima koji su njegove riječi protumačili kao uvredu.

Borba za čelno mjesto FIGC-a

Tavecchio je favorit u utrci za izbor predsjednika FIGC-a 11. kolovoza, u kojoj sudjeluje i bivši talijanski reprezentativac i igrač Milana Demetrio Albertini.

Obojica su trenutačno potpredsjednici FIGC-a.

Bitka za kontrolu FIGC-a počela je nakon što je dosadašnji prvi čovjek talijanskog nogometa Giancarlo Abete podnio ostavku poslije neuspjeha Italije na Mundijalu.

Izvor: Agencije