Oglasi

FIFA: Za ljetne transfere pet milijardi dolara

Nogometni klubovi iz cijelog svijeta potrošili su u ljetnom prelaznom roku gotovo isto koliko je potrošeno tokom cijele 2016. godine.
PSG, je ovog ljeta na pojačanja potrošio više od 400 miliona euraEPA

Nogometni klubovi iz cijelog svijeta potrošili su 4,71 milijarde dolara (3,95 milijardi eura) u ljetnom prelaznom roku, što je gotovo isto koliko je potrošeno tokom cijele 2016. godine, piše u izvještaju koji je Svjetska nogometna asocijacija objavila u četvrtak.

"Između 1. juna i 1. septembra 2017. godine u svijetu je ostvareno 7.590 transfera", ističe FIFA na svojim stranicama, prenosi Hina.

"Globalna potrošnja je dosegnula iznos od 4,71 milijarde dolara, što znači da su klubovi potrošili u ta tri mjeseca gotovo jednako kao tokom cijele 2016. godine (4,79 milijarde dolara)".

Još jednom su klubovi "velike petorke" (pet najjačih prvenstava - Engleske, Španije, Italije, Njemačke i Francuske) odigrali glavnu ulogu, ostvarivši 21,2 posto od ukupne brojke transfera i 77,9 posto od ukupno potrošenog iznosa.

Englezi najviše potrošili

Klubovi iz tih pet najjačih prvenstava, kao što je primjerice PSG, koji je ovog ljeta na pojačanja potrošio više od 400 miliona eura, isplatili su 3,67 milijardi dolara (3,08 milijardi eura) za 1.608 transfera, navodi FIFA.

Plaćeni iznosi su u porastu od 31,7 posto u odnosu na prethodno razdoblje i predstavljaju "novi rekord za ljetni prelazni rok u Evropi", dodaje FIFA.

Asocijacija ističe da su troškovi "velike petorke" gotovo tri puta veći nego što su bili u ljetnom prelaznom roku 2012. godine (1,24 milijardi dolara).

FIFA napominje da je Engleska, koja je najjača na području televizijskih prava (Premier liga je dobila 2,3 milijarde eura godišnje za razdoblje od 2016. do 2019. godine), potrošila najviše na transfere, čak 1,4 milijarde dolara, što je "više nego dvostruko više" od onoga što je potrošila bilo koja druga zemlja.

Izvor: Agencije