Fiktivne škole u afganistanskoj provinciji

Djeca sela Qotus Owlija kaže da žele učiti, ali šatorska škola u ovom selu u centralom dijelu afganistanske provincije Ghor je prazna. Kažu da već sedmicama ne idu u školu.

“Učitelji dolaze dva-tri puta sedmično, ali nam ne daju ništa da učimo”, kaže Hassan, učenik iz Qotus Owlia.

I pored toga, nastavnici primaju platu. Komisija za ljudska prava Afganistana kaže da samo u provinciji Ghor postoje stotine fiktivnih škola.

Tvrdnje bez dokaza

“Ne znam tačan podatak, ali postoji najmanje 80 posto takvih škola. Situacija je zabrinjavajuća. Prošle godine samo u jednoj općini od 52 škole samo tri su radile”, ističe predsjedavajući Komisije za ljudska prava Jawad Alawi.

U selu Tala, na vratima škole koju su sagradili Ujedinjeni narodi nalazi se katanac, jer tu niko ne ide u školu. Najmanje šest nastavnika i 20-ak učenika je trebalo biti ovdje. Načelnik odjela za obrazovanje provincije Sibghatullah Akbari kaže da se plate za 4.600 nastavnika uredno isplaćuju. Kaže da je ukupno 225.000 učenika u 812 škola, a da nijedna nije zatvorena zbog nasilja. Ali, te tvrdnje ne može dokazati.

“Zbog sigurnosti, mi koji smo zaduženi za obrazovanje ne možemo pratiti rad i posjećivati škole da utvrdimo da li su nastavnici i učenici zaista u školama”, rekao je Akbari.

Ali, kaže da sigurnost nije problem u dvije škole koje smo posjetili, a koje inspektori redovno posjećuju. No, kada smo mu pokazali snimke škola, načelnik nije mogao objasniti zbog čega su prazne. Za situaciju krivi neodgovorne nastavnike i roditelje koji ne žele djecu slati u školu. Roditelji u selu Qotus Owlija tvrde suprotno.

Iznuda i korupcija

“Kada pitamo nastavnike zbog čega ne uče našu djecu, kažu da djeca ne dolaze u školu. A kada djecu pošaljemo, nastavnici ne dođu”, smatra roditelj Ghulam Sakhea.

Ali, plate se redovno isplaćuju. Samo na nastavnike mjesečno se izdvaja oko pola miliona dolara. Nije poznato gdje novac ide, iako, prema navodima, jedan dio završi u rukama talibana i ostalih oružanih grupa, kroz iznudu i korupciju.

“Škole u kojima učenici redovno dolaze na nastavu nalaze se u urbanim dijelovima, poput glavnog grada provincije. Ali, u drugim dijelovima više hiljada učenika nema škola ili nastavnika. Lokalni zvaničnici već godinama znaju za problem, ali čini se niko ništa ne poduzima”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jennifer Glasse.

Izvor: Al Jazeera