Filip VI: Katalonija jest i bit će bitan dio Španije

'Španija se suočava s neprihvatljivim pokušajem otcjepljenja Katalonije', poručuje kralj (EPA)

Španjolski kralj Filip VI. poručio je da Katalonija “jest i bit će bitan dio” Španjolske, istaknuvši da svi Španjolci moraju poštivati zakon i jedni druge.

Energično se usprotivivši težnjama Katalonije prema neovisnosti, kralj je rekao i da svi moraju poštivati Ustav i načela parlamentarne demokracije, prenosi AP.

U neuobičajeno emotivnom govoru još je rekao da se njegova zemlja suočava s “neprihvatljivim pokušajem otcjepljenja” Katalonije, prenosi AFP.

“Ne želimo se odreći onoga što smo zajedno gradili”, istaknuo je Filip VI., dodavši da je njegova zemlja nadišla “greške iz prošlosti”, navodi francuska agencija uz napomenu da kralj pod tim očito podrazumijeva bivšu vojnu diktaturu u Španjolskoj.

Prema njegovim riječima, Španjolci su proteklih desetljeća poštivali svoju suverenu odluku da zajedno žive u demokraciji.

‘Referendum je nezakonit’

“Doživjeli smo i dijelili uspjehe i poraze, trijumfe i žrtve, što nas je ujedinilo u radostima i patnjama. To ne možemo zaboraviti”, poručio je španjolski kralj.

Kako kaže, španjolska dostignuća omogućena su “iskrenom željom za koegzistencijom i razumijevanjem sukladno pravilima i demokratskim propisima”.

Nakon što je Katalonija 1. listopada održala zabranjeni referendum o neovisnosti, Filip VI. oštro je osudio taj potez kao nezakonit i podržao nacionalnu vladu.

Ustavni sud Španjolske priopćio je da je nedavni referendum o otcjepljenju Katalonije bio nezakonit, a španjolski je parlament odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španjolske.

Izvor: Agencije