Filipini ‘bježe’ od SAD-a i približavaju se Kini

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte u srijedu putuje u prvi službeni posjet Kini. Duterte je najavio jačanje veza s Kinom i Rusijom, a udaljavanje Filipina od Sjedinjenih Američkih Država. 

Predsjednik Filipina tvrdi da je promjena savezništva dio njegovog nastojanja da osigura neovisnu vanjsku politiku.

Bit će to prvi sastanak šefova država u proteklih pet godina. Predsjednik Duterte predvodi izaslanstvo od 300 filipinskih poslovnih lidera koji se nadaju širenju na kinesko tržište. Ovo je veliki test za novoizabranog predsjednika – može li se transformirati iz osobe koju u drugim dijelovima svijeta vide kao mrzovoljnu i nestabilnu u državnika koji je sposoban utjecati na globalne lidere.

Filipini i dalje vode teritorijalni spor s Kinom u vezi s otočjem Spratly u Južnom kineskom moru. Filipini su u srpnju dobili pravni spor protiv Kine. Peking tvrdi da je većina Južnog kineskog mora kineski teritorij, a Vlada ne priznaje odluku Tribunala Ujedinjenih naroda za pomorske sporove u Nizozemskoj.

U razgovoru za Al Jazeeru prije nekoliko dana predsjednik Duterte je kazao kako nije u filipinskom interesu riskirati konfrontaciju s kineskim rukovodstvom, inzistirajući na drugom teritorijalnom sporu u vezi s grebenom Scarborough.

Distanciranje od SAD-a

“Što mislite što će se dogoditi mojoj zemlji ako odlučimo ratovati? Hoću li se boriti sam? Ili ću pozvati druge zemlje da mi pomognu? Tko će umirati za našu zemlju osim nas? Možemo isključivo razgovarati. Pozvali su me, pa ću i otići na razgovor”, izjavio je Duterte.

Sudac Vrhovnog suda Filipina Antonio Carpio bio je član izaslanstva koje je predstavljalo Vladu Filipina u sporu u Haagu. Kaže da bi predsjednik trebao biti oprezniji s komentarima.

“To nije izbor između dvije opcije – rata ili razgovora. Nitko ne razmišlja o ratu. Ni Kina ne želi ratovati. Predsjednik je rekao da će se držati presude Međunarodnog suda. Neće odustati od našega suvereniteta nad otocima. To je najvažnije. Sve ostalo je pitanje stila”, kaže Carpio.

“U roku nekoliko mjeseci predsjednik Duterte je potresao delikatnu geopolitičku ravnotežu u Aziji. Amerika je uvijek bila saveznik Filipinima u vrijeme rata i prirodnih katastrofa. Sada se Filipini nastoje distancirati od SAD-a i njegovati bliskije odnose s Kinom. Mnogi ovdje tvrde da je to strateški rizično, jer smatraju da pouzdanost Kine kao partnera Filipina do sada nije dokazana”, izvještava iz Manile reporterka Al Jazeere Jamela Alindogan.

Izvor: Al Jazeera