Filipini: Najmanje 12 poginulih u naletu tajfuna

Osmero ljudi poginulo je u regiji Centralnih Kordiljera (AP)

U tajfunu Haima, najjačoj oluji koja je pogodila Filipine u posljednje tri godine, poginulo je najmanje 12 ljudi, dok su brojna polja riže i kukuruza poplavljena, kazali su zvaničnici u Manili, nakon što je tajfun krenuo prema Hong Kongu.

Filipinske vlasti poručile su da procjenjuju štetu na infrastrukturi i da su uništene hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta u sjevernim pokrajinama.

Najviše ljudi, njih osmero, poginulo je u regiji Centralnih Kordiljera.

Samo u pokrajini Cagayan, koju je u srijedu navečer supertajfun poharao s obilnim kišama i udarima vjetrova do 225 kilometara na sat, uništeno je i potopljeno između 50.000 i 60.000 hektara rižinih polja, kazao je tamošnji guverner Manuel Mamba.

Sve podsjeća na supertajfun Haiyan

“Bilo je to kao da smo bili pogođeni drugom Yolandom”, rekao je Mamba, podsjetivši na supertajfun iz 2013. godine, poznat u svijetu kao Haiyan, u kojem je poginulo najmanje 6.000 ljudi, a uništeno milijarde pezosa vrijedne imovine.

Kako se tajfun Haima kreće prema Hong Kongu, u tom globalnom finansijskom centru otkazan je sav zračni i željeznički saobraćaj, a pružaju se samo najvažnije usluge.

Tamošnja meteorološka služba objavila je kako će Haima biti najbliže Hong Kongu oko podneva po lokalnom vremenu, a vjetrovi će dostizati prosječnu brzinu od 63 kilometra na sat.

Izvor: Agencije