Filipinska siročad ugrožena nakon tajfuna

Tajfun Haiyan, koji je pogodio Filipine u studenom prošle godine, utjecao je na živote blizu 14 milijuna ljudi i najmanje šest milijuna djece. Al Jazeera donosi priču o filipinskoj djeci kroz sudbinu 14-godišnjeg Nica Mile, kojem je majčin prsten utjeha i jedino što mu je ostalo od nje. U tajfunu je izgubio oba roditelja, braću i sestre.

“Samo se molim da su oni sretni i da paze na mene”, kaže Nico Milo.

Zahvalan je na tome što je pronašao rodbinu, kod koje sada živi, ali mnogi nisu bili te sreće.

“Tri mjeseca nakon tajfuna Haiyana, mnoga djeca i dalje žive u evakuacijskim centrima. Oluja je utjecala na živote najmanje šest milijuna djece. Više od pola milijuna proglašeno je visoko ranjivom skupinom”, javlja Al Jazeerina Marga Ortigas.

To znači da ta djeca nemaju staratelja ili da dolaze iz najpogođenijih dijelova čiji su izgledi za oporavak najslabiji.

Malo ih primilo pomoć

Dužnosnici strahuju da toj djeci prijeti ne samo mogućnost da budu iskorištavana, već i da ih napuste trenutačni staratelji, koji traže posao negdje drugdje.  

“Ta djeca veoma lako mogu završiti na ulici. Mogu postati obveza zajednicama”, upozorava Nestor Ramos iz Službe socijalne zaštite i razvoja.

Ironično, 14-ogodišnja Cristina Villones, zahvaljujući Haiyanu, izbjegla je takav scenarij, jer sada zajedno sa četvoro braće i sestara živi u skrbništvu Vlade, nakon što su ih socijalni radnici pronašli poslije oluje. Roditelji su ih napustili prije nekoliko godina.

“Sada sam sretnija, jer netko brine o mojoj braći i sestrama. Sada se mogu obrazovati”, navodi Cristina Villones.

Za sada samo mali broj “najranjivijih” koji su preživjeli tajfun primio je pomoć. Još se mnogo treba uraditi.

Kiša više ne plaši Mila – pun je nade. Osjeća da je obitelj uvijek uz njega i da će, kako kaže, jednoga dana ponovno biti sretan.

Izvor: Al Jazeera