Filipinski predsjednik: Srednji prst za EU

Filipinski predsjednik kasnije se izvinio što je Obamu nazvao "kurvinim sinom" (Reuters)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte pokazao je srednji prst govoreći o Evropskoj uniji, nakon što je Evropski parlament pozvao filipinsku vladu da “zaustavi” ubistva osumnjičenih trgovaca drogom. 

Članice EU su prošle sedmice pozvale na striktno nadgledanje kršenja ljudskih prava na Filipinima, nakon saopćenja Dutertea o njegovom “rat protiv droge”. 

Otkako je 30. juna preuzeo predsjedničko mjesto, više od 3.500 ljudi je ubijeno u policijskim operacija i napadima koje su izveli neidentifikovani ljudi. 

“Pročitao sam osudu Evropske unije. Kažem im, j…e se”, rekao je Duterte u obraćanju lokalnim biznismenima u njegovom rodnom gradu Davao City. 

Opisujući EU kao licemjernu, dodao je da “ima petlju da osuđuje mene”, uprkos historijskim činjenicama koje pokazuju šta su neke članice, kao što su Francuska i Britanija, uradile na Bliskom istoku, naglasivši da su njihovi preci iz kolonijalne ere ubili “hiljade” Arapa i pripadnika drugih naroda.

Rekao je i da EU pokušava da se “iskupi” za svoje grijehe i “osjećaje krivice” zbog okupacije drugih zemalja u prošlosti. 

“Ponavljam, j…e se”, uzvikuno je, pokazujući srednji prst, dok je publika pljeskala. 

Ranije ovog mjeseca, Duterte se obrušio na generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona i američkog predsjednik Baracka Obamu, nakon što su iznijeli slične komentara o broju žrtava na Filipinima. 

Filipinski predsjednik kasnije se izvinio što je Obamu nazvao “kurvinim sinom”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije